DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT podporuje iniciativy, vedoucí k zákazu klecových chovů

20.02.2019 22:44

Demokratická strana zelených - Za práva zvířat se ztotožňuje s peticí ochránců zvířat s názvem Konec doby klecové.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT podporuje iniciativy, vedoucí k zákazu klecových chovů
Foto: DSZ
Popisek: DSZ - Za práva zvířat - logo

Klecové velkochovy jsou kruté a zbytečné. Po celém světě živoří miliardy zvířat v průmyslových velkochovech. Jen v EU to je každý rok kolem 300 milionů zvířat, která „prožijí“ život od narození až do uhynutí ve stísněných podmínkách klece. Jedná se o zejména o prasata, slepice, králíky, husy, kachny, křepelky. Kvůli šlechtitelským zásahům a nevhodné péči mnohá z nich trpí značnými zdravotními problémy. Nedostává se jim dostatečné veterinární péče a často dlouhodobě trpí různými zraněními a nemocemi, nebo jsou jim naopak v přebytečné míře podávána antibiotika. Kvůli úspoře financí a času jsou chována ve zcela nevyhovujících podmínkách, které zabraňují jejich přirozeným potřebám – slepicím hrabat a popelit se, prasatům rýt, kravám procházet se.

Především ale, jsou zcela okradena o blízkost a soucit. Průměrná prasnice ve velkochovu o svá mláďata – oddělená od nich klecí – pečuje pouhé tři týdny, zatímco přirozeně by ji selátka opouštěla asi po třech až čtyřech měsících. Telata jsou od svých matek dojnic oddělována záhy po porodu, aby byl na maximum využit „potenciál“ dojnice, její mléko. Telata pak tráví první měsíce života odděleně, po jednom, v maličkých boxech podobných psím boudám. Polovina kuřat nosných druhů drůbeže zemře, sotva se vylíhne – jednoduše proto, že mají špatné pohlaví a vajíčka nesnášejí. Některé křepelky zase žijí na ploše ne větší než pivní tácek, slepice snáší vejce v malých stísněných prostorech, nemají možnost se hýbat a ubližují si.

Život v kleci není žádný život. Věda už dávno prokázala, že všechna hospodářská zvířata jsou citlivé a vnímavé bytosti schopné trpět, ale také prožívat radost. Proto již nelze dále tolerovat intenzitu utrpení zvířat v klecových chovech.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT nechápe, proč v dnešní době, kdy se tolik apeluje na úctu k lidským právům i právům zvířat, je společnost ochotna přehlížet takovéto jednání.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT je pro ukončení tohoto krutého, nesmyslného a zbytečného průmyslu založeného na týrání zvířat.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT vyzývá představitele státu, aby se Česká republika připojila k zemím, v nichž je klecový chov již zákázán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…