Denk (Přísaha): Ministr školství jde proti učitelům

28.10.2022 10:54 | Ze sítí

Komentář člena hnutí v Plzeňském kraji Petra Denka na facebookovém profilu k šetření ministra školství Balaše na platech učitelů

Denk (Přísaha): Ministr školství jde proti učitelům
Foto: prisaha.cz
Popisek: Přísaha - logo

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) se z nějakého záhadného důvodu rozhodl bojovat s učiteli a řediteli škol. Balaš nejprve příliš nezazářil na interpelacích, kde uvedl mylnou časovou informaci ohledně financí na zvýšení tarifních platů pro nepedagogické pracovníky. Což vrhá stín na kompetenci tohoto ministra. Odkud čerpá informace? Svou bitvu s učiteli ovšem započal rozhovorem pro deník N.

Díky nepříznivé ekonomické situaci mají školy nedostatek financí na ONIV (ostatní neinvestiční náklady), kterými se financuje například nákup školních pomůcek, jakými jsou učebnice anebo třeba nemocenská. Ministr Balaš se nechal v rozhovoru pro deník N slyšet, že chybějící peníze chce ušetřit snížením odměny pro suplující učitele. To ovšem nedává smysl hned z několika důvodů.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Prvním problémem je, že se z ONIV sice platí nemocenská, ale nikoli suplování (zas ten ministrův problém s informacemi?). Dalším zádrhelem ministrova plánu je, že učitelé si na suplované hodiny musí vytvořit přípravu, která obvykle zabere zhruba stejně času jako odučená hodina. Je to podobné, jako bychom po řemeslníkovi chtěli výrobek, ale zaplatili bychom mu jenom za práci, nikoli za nákup materiálu. Budou tedy dělat učitelé přípravy po pracovní době? Anebo po nich budeme chtít, aby své žáky neučili, ale jen na ně při suplování dohlíželi? Nesmysl. Učitelé mají učit a za svou práci mají dostávat adekvátní odměnu. Jednoduchá rovnice.

A tady je další jednoduchá rovnice nejen pro pana ministra, ale pro celou naši vládu. Investice do školství = investice do budoucnosti naší země. Pokud se budete snažit šetřit na lidech, na učitelích, no tak nám, milá vládo, kompetentní učitelé budou odcházet za lepšími podmínkami jinam. Největším pokladem naší země jsou její lidé. Potřebujeme lepšího ministra školství, který si toto uvědomuje, je informovaný a spolupracuje s učiteli a řediteli škol.

PŘÍSAHA je jednoznačně na straně učitelů, kteří jsou za katedrou, a podobné nesmyslné návrhy z dílen papalášů odsuzujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…