Dlabajová (ANO): Obchodní dohoda CETA hlavním tématem jednání Evropského parlamentu

23.11.2016 15:37

Evropský parlament bude dnes projednávat rezoluci týkající se dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA).

Dlabajová (ANO): Obchodní dohoda CETA hlavním tématem jednání Evropského parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Evropský parlament bude dnes projednávat rezoluci týkající se dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Rezoluce, kterou předložila parlamentní Skupina Zelených a kterou podporují převážně levicoví poslanci, požaduje, aby byla smlouva CETA předána k Evropskému soudnímu dvoru. Ten by se měl zaměřit na posouzení její kompatibility s právním řádem EU.

“Pro tyto případy zhodnocení souladu s právem Evropské unie mají svá právní oddělení jak Evropská komise, tak Evropský parlament. Ani v jednom případě neshledali žádný právní problém či nesoulad a není tedy standartní předávat věc Evropskému soudnímu dvoru. Budu rozhodně hlasovat proti této rezoluci," komentuje nadcházející hlasování europoslankyně Martina Dlabajová (ANO/ALDE). “Požadavek na další přezkum je spíše jen snaha některých kolegů, kteří tuto obchodní dohodu odmítají, zdržovat proces jejího přijetí,“ dodává europoslankyně.

Podpoření dohody CETA je podle ní zásadní pro růst obchodu a konkurenceschopnosti celé Evropy. Pozitivní dopad by měla pocítit i Česká republika. "CETA otevře českým firmám řadu příležitostí. Těžit by z ní měl zejména strojírenský, hutnický a chemický průmysl." Obavy odpůrců smlouvy ze snížení úrovně sociálních a environmentálních standardů jsou dle M. Dlabajové neopodstatněné. "Kanada vyšla Evropě vstříc ve všech podstatných bodech. Světové obchodní trhy se propojují a pokud má být Evropská unie rovnocenným partnerem, nemůžeme odmítáním takovýchto dohod svoji pozici podkopávat," říká.

Jedním z nejvíce problematických bodů je nový systém řešení sporů mezi investory a státy. Měl by vzniknout stálý soud složený ze zástupců delegovaných EU i Kanadou. “Stálý soud by měl nahradit dosavadní systém jednorázových mezinárodních arbitráži. Jednalo by se rozhodně o zlepšení současného zastaralého a nevyhovujícího systému,” dodává M. Dlabajová.

Podle evropských smluv vyjednává obchodní dohody jménem EU Evropská komise. Svůj postup konzultuje se členskými státy, které schvalují její mandát. Právo schválit nebo odmítnout výslednou dohodu má také Evropský parlament. V případě CETA členské státy trvaly na tom, že se bude schvalovat jako takzvaná smíšená smlouva, jejíž schvalování spadá jak do kompetencí EU, tak jednotlivých zemí. Po prvotních problémech se schválením v Belgii byla CETA členskými státy nakonec přijata.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce