Dolejš (KSČM): Sociálně a ekonomicky odpovědné řešení ztrátových dolů

23.09.2013 6:42

Situace je alarmující a vyžaduje mimořádné řešení. Jestli jsou dnes horníci v ulicích, tak je nějaká těšínská jablíčka neuklidní. Proč se analytici a banky obávají o bankrot OKD? Proč je hodnota akcií na zlomku jejich hodnoty z doby jejich veřejného úpisu?

Dolejš (KSČM): Sociálně a ekonomicky odpovědné řešení ztrátových dolů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

Tak kde je problém a jaká jsou reálná a účinná řešení? Kam směřuje situace v oblasti těžby uhlí v Moravskoslezském kraji, bylo při analýzách nákladovosti a konkurence jiných paliv přitom zřejmé už delší dobu, ale odpovědná místa nejednala.

Situace je alarmující a vyžaduje mimořádné řešení. Jestli jsou dnes horníci v ulicích, tak je nějaká těšínská jablíčka neuklidní. Proč se analytici a banky obávají o bankrot OKD? Proč je hodnota akcií na zlomku jejich hodnoty z doby jejich veřejného úpisu? Tak kde je problém a jaká jsou reálná a účinná řešení? Kam směřuje situace v oblasti těžby uhlí v Moravskoslezském kraji, bylo při analýzách nákladovosti a konkurence jiných paliv přitom zřejmé už delší dobu, ale odpovědná místa nejednala.

Privatizaci OKD, a tedy i těžby surovinových zdrojů naší země, začaly již pravicové vlády. Privatizace zbývajícího minoritního balíku akcií OKD (46 %) proběhla, jak známo, bez veřejné nabídky v roce 2004. Bohužel, za dost nízkou cenu (prodej panu Koláčkovi z Karbon Investu je předmětem vyšetřování) a s minimálními závazky pro soukromé nabyvatele vracet něco do regionu. Situaci v regionu by pak dál prudce zdramatizovalo propouštění v dalších privatizovaných podnicích jako Evraz či Arcellor Mittal.

Majitelé OKD, kde je samozřejmě více těžebních komplexů, si za období 2006-2012 rozdělovali miliardové zisky. Zdeněk Bakala v roce 2005 společnost rozdělil na těžební OKD a na RPG Byty s cca 44 tisíci byty (a nějaké další dceřinky jako OKD Doprava), Pan Bakala pak na burze prodával nově upsané akcie OKD a nyní tvrdí, že v té těžební části vlastní jen 1/3 akcií. Ale do vlastnických vztahů uhelných společností není moc vidět. Nyní vlastníci vydírají stát, aby za ně řešil, co způsobili.

Mjitelé OKD mluví o restrukturalizaci, ale v praxi to znamená postupné zavírání nerentabilních dolů. V dole Paskov je specificky nákladná těžba, ale nemusí jít jen o něj. Před tím už bylo zavřeno více šachet. Přitom akcie nikoliv OKD, ale celé firmy NWR začínají opět stoupat díky akvizicím v jiných oblastech. Mají zástupci státu, kraje a obcí jednat za takto narušené důvěry s OKD o otvírce a průzkumu dalších uhelných polí na Karvinsku a Frenštátě?

Velcí investoři, kteří přišli s privatizací, dali zjevně přednost rychlému výdělku před stabilitou a rozvojem. Praktická ukázka, jak je to se sociální odpovědností kapitálu. Celý region přitom potřeboval další investice, které by vytvářely nová pracovní místa. Např. na budování průmyslových zón, rekultivace a řešení ekologických škod. Z Fondu národního majetku však potřebné sumy nepřicházely. Region tak byl vzhledem ke svému průmyslovému charakteru podinvestovaný a závislý na situaci v několika podnicích.

Po léta přitom tekly z firmy i regionu miliardy korun generované pouhou rekapitalizací a prodejem akcií na burze. Když pak ceny uhlí klesly pod náklady firmy, otevřel se přízrak likvidace dolů. A dodávám, že na chod dolů jsou navázány další dodavatelské vztahy. Horní zákon hovoří o vytváření finanční rezervy pro krizovou situaci. To se nedělo. Požadavek na klíčové akcionáře, aby se podíleli na řešení, je proto víc než oprávněný. Ať již formou nákupu akcií (navýšení kapitálu) nebo do investičních projektů, které nabídnou nová pracovní místa.

Pouhý podíl státu na dalším provozu dolů (či spíš vklad do pomalejšího útlumu) by sice oddálil přízrak bankrotu či likvidace až do roku 2018, ale nebyl by trvalejším řešením. Ze sociálních důvodů dotované uhlí nejsou perspektivně investované peníze. A šance, že se ceny uhlí dostanou rychle na úroveň před poklesem, není moc reálná. Poté, co soukromý vlastník zprivatizoval zisky, by přes daňové poplatníky byly socializovány ztráty.

Než dávat peníze pánům Bakalovi a spol., pak už je lepší je dát přímo horníkům, např. do hornického fondu, který by bezprostředně pomáhal nad rámec běžné sociální sítě horníkům v jejich tíživé situaci. Pokud jde o odpovědnost státu, tak koupit akcie za symbolickou korunu by bylo jen A. Důležitá je i B, tedy sociální i ekonomická dimenze řešení, a to i v dalších letech. Začněme tedy už tím, že konečně odtajníme privatizační smlouvy, aby bylo zřejmé, jak v nich byly řešeny povinnosti nových majitelů. Pokud by je neplnili, měl by stát jednat.

Rozhodně je drzost za této situace jednat se zástupci zaměstnanců o výrazně redukované kolektivní smlouvě. Jestliže účetně dnes vychází, že je ekonomické důl zavřít, měli by si zástupci státu i majitelé uvědomit, že černého Petra nechávají nezaslouženě horníkům. Brát si za vzor nekompromisní zavírání dolů v Anglii za Margarety Thatcherové by bylo tou nejhorší variantou.  Dobývaci prostor s uhlím je neustale ve vlastnictví státu a stát by měl myslet na to, za jakých podmínek ho svěřit nějaké firmě. Souvisí s tím i odpovědnost státu za surovinovou, energetickou bezpečnost země. Tyto problémy se nepochybně budou řešit i po volbách, a tak by volič měl myslet na to, aby vznikla vláda, která tuto odpovědnost unese a vyvodí i odpovědnost vůči soukromým majitelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Dolejš - profil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.