Drozdík (Republika): Insolvence - nástroj pro diskriminaci

25.02.2014 10:46

Insolvence, nebo-li osobní bankrot zažívá v posledních letech obrovský boom. Lidé, kteří se ať už ne svou vinou dostanou do dlouhodobé platební neschopnosti tímto řeší svou velmi závažnou životní situaci a za to je společnost mnohdy trestá.

Drozdík (Republika): Insolvence - nástroj pro diskriminaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Společnost je dlouhá léta ve špatném ekonomickém stavu, lidé se dostávají čím dál častěji do finančních problémů, které se snaží sice řešit, ale v drtivé většině případů nejsou řešení efektivní.

Jedno z mnoha řešení, které je velice populární, je tzv. "půjčovací kolečko", půjčka se řeší půjčkou  v domnění, že příští měsíc bude finanční situace rodiny lepší a že se to zvládne. Místo toho se však rodina zahrabává ještě do větších problémů a hrnec se neustále naplňuje, až přeteče - a to už je pozdě.

Zabránit exekuci, která je samozřejmě likvidační se dá vyhlášením osobního bankrotu, je to řešení, kdy se v případě schválení osobního bankrotu (insolvence) pozastaví vymáhání pohledávek věřiteli, kdy vám neustále nabíhají sankce, pokuty, penále a další poplatky. Namísto toho dlužník splácí pod dohledem soudu věřitelům své závazky bez toho, aniž by se dostal do existenční krize, jelikož mu zůstane tzv. nezabavitelná částka, ze které se dá slušně vyžít. Dlužník tak musí splatit minimálně 30% do 5 let, zbytek je mu odpuštěno. Ti, kteří mají vysoký příjem, zvládnou splatit i 100%.

Můžeme tedy říci, že insolvence je taková záruka. Věřitelé dostanou alespoň část svých pohledávek a nemusí vynakládat další náklady na jejich vymáhání.

Dlužník, tak může klidně spát s čistým svědomím a soustředit se na svou práci a rodinu. Je to rozhodně efektivnější způsob jak vymoci dluhy, než posílat vymáhací agentury a dlužníky psychicky a mnohdy i fyzicky týrat.

Setkal jsem se ale s případem, kdy je insolvence používána jako diskriminační nástroj, kdy je takový člověk považován za nežádoucího, ba dokonce nebezpečného pro společnost. Ano, taková slova byla použita, když se kvalifikovaný občan, s letitou zkušeností v oboru, který se zároveň v nejmenované společnosti osvědčil, ucházel o pracovní smlouvu.

Je toto chování přípustné? Je toto jednání správné? Férové?

Dlužník se v rámci insolvenčního řízení sám a dobrovolně přihlásil soudu, že chce řešit své závazky, že chce splatit své dluhy a za to mu ostatní budou házet klacky pod nohy? Jaký má smysl trestat dlužníka, který chce splatit své dluhy, tím, že mu zamezíme pracovat a vydělávat peníze? Jakou má logiku takového člověka považovat za nežádoucího. Když přece dlužníkovi zakážeme pracovat, nikdy z něj nevymůžeme to, co dluží.

Takovéto jednání bych považoval za trestné, je zde ale otázka, jak jej dokázat, když v dnešní době stačí napsat na kus papíru "výpověď dohodou", "výpověď ve zkušební době". Když pak podáte stížnost k státnímu úřadu inspekce práce, případ se sice "prošetří" ale vzápětí uzavře, protože právně je "výpověď ve zkušební době" správná a není třeba řešit co se odehrávalo na jejím pozadí...

Petr DROZDÍK

  • NEZ
  • V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.

reklama

autor: REPUBLIKA

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.