Dudek (ČSSD): Jak je to s tím souběhem funkcí?

28.04.2014 19:58

Je mi jasné, že ne všichni budou s tímto mým článkem a publikovaným názorem souhlasit, ale kdybych volně parafrázoval M. L. Kinga: „Tady jsem a nemohu konat jinak", je zřejmé čtenářům, že se rozhodně nechci záměrně expresivním titulkem kohokoliv dotknout, ale fakticky vybídnout členy sociální demokracie k zamyšlení a ke kultivaci jejich názoru v této věci.

Dudek (ČSSD): Jak je to s tím souběhem funkcí?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jde mi o souběh funkcí členů sociální demokracie. Napsalo se toho o tom již poměrně dost, u těch, kterých se to týká, byly stanoveny termíny, do kdy se mají rozhodnout, neboť jsme v rámci vnitrostranických postupů stanovili určitá kritéria.

Dovolím si sdělit svůj názor, jasný, srozumitelný, i když jistě pro mnohé polemický. Shrnuto: prostě si myslím, že nelze kvalitně vykonávat více jak jednu významnou funkci, u níž je jasné, že 8hodinová pracovní doba je to minimum, co této, zpravidla manažerské funkci, musíte dát, odevzdat, prostě odpracovat. Spojení funkce, v sociální demokracii aktuálně tolik diskutované pozici hejtmana a poslance zároveň, je však jen část ledovce… Oč je méně náročná práce poslance a uvolněného starosty v městě o počtu několika tisíců obyvatel.  Jistě, najdou se argumenty, zkušený manažer to zvládne, pokud optimálně deleguje činnosti. Ale co vlastně deleguje a je to správné?  Tento problém má však nejen toto prvoplánové vidění, shrnuto slovy, den má jen 24 hodin… tedy jak zodpovědně a kvalitně tyto pozice zvládne…

Jenže tato otázka nad kterou se zamýšlím má i svůj nezanedbatelný personální rozměr, a to je věc, nad kterou by sociální demokracie měla bdít. Jde o rozvoj i kultivaci příležitostí, pro širší základnu členů sociální demokracie. Obsazování funkcí, ať již stranických, ve výkonné exekutivě státu či samospráv nebo funkcích zastupitelských, s sebou mimo kritického pohledu pozorné veřejnosti na tyto souběhy funkcí, přináší také nebezpečí toho, pro co mne nenapadá jiný než název personální podvýživa. Zkuste si prosím přítelkyně a přátelé vzpomenout na obtíže, když se hledají do různých funkcí opravdoví odborníci z konkrétní oblasti. Není totiž problém v tom, zda jsou či "nejsou lidi", otázka je jiná. Máme skutečně kvalitní lidi? Schopné obstát argumentačně v diskuzích se zcela protichůdnými názory a získávat na svou stranu veřejnost? A máme je někde v rezervoáru, když bude třeba?

Jeden z nejsložitějších úkolů je kvalitní personální práce, a to se týká i tak složité organizace jako je politická strana. Jen je otázkou, zda určitými podmínkami, mám na mysli stávající podmínky ke kandidaturám do Parlamentu ČR a některých dalších orgánů a institucí, nepřivíráme dveře tam, kde bychom je naopak měli otevřít doširoka a podpořit tak nové členy, kteří jsou odborníci a chtějí pracovat v jedné pozici a skutečně naplno. Ale to už je úvaha pro případnou vnitrostranickou diskuzi. Naše babičky a dědové říkávali svým potomkům: dělej jednu věc, ale pořádně…, určitě to platí když věci posuzujeme a pohlížíme na ně v dlouhodobém horizontu. Napadá mě k této polemice optimistický lehce zmírňující záběr.  To taky říkali naši předkové: "výjimka potvrzuje pravidlo… "

Mgr. Jan Dudek, Člen OVV ČSSD Prachatice, kandidát do zastupitelstva města Prachatice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…