Dvouletý (Soukromníci): Pomáhat řešit problémy jde i z opozice

16.04.2019 11:31

Jsem rád, že se nám společně s kolegy z uherskohradišťské opozice podařilo rozhýbat řešení problémů s polétavým prachem, který již dlouhé roky znepříjemňuje život především lidem, kteří mají své rodinné domy poblíž uherskohradišťské teplárny, společnosti CTZ.

Dvouletý (Soukromníci): Pomáhat řešit problémy jde i z opozice
Foto: Michal Pavlásek
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

Bohužel, radnice tento problém několik let přehlížela. Místo adekvátního řešení byly v minulém roce uvedeny do provozu tzv. mlžné stěny, které měly zabránit šíření nečistot z uskladněných hromad hruboprachu, kterým se v teplárně topí. Od začátku jsem mimo jiné také se slováckým senátorem Ivo Valentou upozorňoval na to, že instalace mlžných stěn nic nevyřeší, společnost CTZ pouze utratí několik milionů korun a sousední doby a zahrady budou opět zasypáni plachem, dnes dokonce i černým deštěm.

A přesně to se také stalo a dodnes děje. Vedení společnosti CTZ však dál tvrdí, že mlžné stěny alespoň trochu snížily šíření prachu, že udržuje co nejnižší možné zásoby a že navíc mlžné stěny raději vůbec nevypíná. Nicméně jak dokazují očitá svědectví místních obyvatel, situace je stále stejná, ne-li
horší.

Proto jsem na prosincovém zasedání zastupitelstva města Uherské Hradiště navrhl a také prosadil usnesení, které dalo jasný úkol starostovi města, aby v rámci společnosti CTZ, ve které má město podíl ve výši 49 %, prosazoval investici do takových opatření, která budou skutečně eliminovat znečišťování ovzduší a šíření prašnosti především v okolí sídla společnosti.

Je dobrou zprávou, že si starosta Stanislav Blaha vzal toto usnesení k srdci a již zahájil jednání s německým většinovým vlastníkem uherskohradišťské teplárny. Jak starosta potvrdil na dubnovém zastupitelstvu, našli s německým většinovým akcionářem shodu na tom, že je třeba připravit podstatně zásadnější změnu a to změnu topného média. Tedy dosáhnout toho, že se v CTZ přestane topit hruboprachem, ale třeba plynem nebo jiným, podstatně ekologičtějším médiem. A to je skvělá zpráva, protože jedině tak dosáhneme toho, aby se zásadnějším způsobem zlepšili život nejen lidem v okolí teplárny, ale aby se zlepšila také kvalitu ovzduší v celém městě.

Jenže, zatím jsou to jen slova. Shoda je, teď to chce důslednou a rychlou technologickou i ekonomickou analýzu, na kterou v rychlém sledu naváže strategické rozhodnutí a zahájení všech potřebných prací. Je dobře, že se „našla shoda“. Teď je ale třeba, aby se tato shoda proměnila v jasné skutky. A je také nezbytné, aby do té doby CTZ skutečně vyřešila i aktuální stav, neschovávala se za měření, která „splňují limity“, ale naslouchala svým sousedům a dělala vše proto, aby do doby, než se v CTZ začne topit třeba plynem, měli lidé v jejím okolí alespoň trochu normálnější podmínky k životu.

A když už jsem měl tu možnost toto téma otevřít po svém zvolení do městského zastupitelstva, tak si jej rád i do budoucna pohlídám. Chci věřit tomu, že vedení města neusne na vavřínech a tento jistě náročný projekt bude kvalitně řídit a rychle vést ke kýženému cíli.

Ing. Michal Dvouletý, MBA
člen Zastupitelstva města Uherské Hradiště
Naplno pro Hradiště

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce