Emmerová (ČSSD): Konečně bylo zahájeno sdružování krajních věkových kategorií - juniorů a seniorů

28.12.2015 11:26

Milada Emmerová popisuje adventní večer 19. prosince ve Středisku volného času RADOVÁNEK v Plzni, kdy byla oficiálně zahájena činnost nově vzniklého Mezigeneračního centra:

Emmerová (ČSSD): Konečně bylo zahájeno sdružování krajních věkových kategorií - juniorů a seniorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Milada Emmerová

Spolek Soužití 2001 dodržel i letos tradici a jeho vedení uspořádalo adventní setkání dne 19.prosince 2015. Letos však došlo k zásadní změně ! Konečně bylo zahájeno každodenní  konkrétní naplňování základního principu  , a tím je sdružování, solidarita a zájmová činnost především krajních věkových kategorií, tj. juniorů a seniorů ! Tento cíl nutně vyžaduje „střechu nad hlavou“ a takové podmínky , jaké existují například ve Středisku volného času RADOVÁNEK v Plzni.

Tam se stala na počátku letošního roku novou ředitelkou paní Bc.Eva Tischlerová, zkušená manažerka jiných středisek RADOVÁNKU v rámci okresu Plzeň – sever. Její bohaté zkušenosti jsou jistě výborným vkladem také pro plzeňský RADOVÁNEK, který je v gesci Krajského úřadu Plzeňského kraje. Památná ústřední budova v Pallově ulici stojí před generální rekonstrukcí, která se má realizovat v nadcházejícím roce 2016 při nepřerušené činnosti RADOVÁNKU.

Na paní ředitelku tedy čeká řada nelehkých úkolů. Přesto jí nebyla cizí myšlenka, se kterou jsem ji oslovila letos na jaře s novou přednostkou Ústavu sociálního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy doc.MUDr.Libuší Čeledovou,PhD. Tento ústav a medici, kteří zde studují v 5.ročníku sociální lékařství, jsou od založení občanského sdružení Soužití 2001 jeho stálými členy. Věnují se zde explicitně problematice seniorů, která včetně demografického vývoje vyžaduje mimořádnou pozornost celé společnosti.

A tak dnem 1.července 2015 vzniklo při plzeňském RADOVÁNKU Mezigenerační centrum (MC). Jinými slovy, na dosavadní zájmovou i vzdělávací činnost juniorů se postupně přidruží senioři. Na progresivitu a znalosti mládí navážou zkušenosti, dovednosti a moudrosti seniorů !

Diváci letošního adventního setkání byli různého druhu, různého věkového a  profesního složení, zástupci různých sdružení seniorů, škol, Krajského úřadu Plzeňského kraje atd.,atd. Měli příležitost se o přestávce občerstvit v kavárničce Kafíčko, která se stane centrem setkávání všech možných zájemců o osobní kontakt a spolupráci….

Letošní adventní setkání bylo uvedeno oběma zakladatelkami MC, to je paní ředitelkou Evou Tischlerovou a senátorkou Miladou Emmerovou. Následovala pak různá vystoupení juniorů i seniorů, a to například žáků ZŠ a středoškolských a vysokoškolských studentů, příslušníků etnické menšiny, odchovanců Dětského domova Domino, ale i Bábinek z nedalekých Dobřan. Slovem potěšila přítomné i lektorka Univerzity 3.věku  při Lékařské fakultě v Plzni Jaroslava Kreuzbergová , která zdůraznila důležitost dobrých mezilidských vztahů, které budou v Radovánku nepochybně vznikat.

Brzy po Novém roce plánujeme uspořádat „Den otevřených dveří“ v RADOVÁNKU, při kterém se každý zájemce může přesvědčit na vlastní oči, jak hodláme naplňovat  naše společné záměry….

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…