Exner (STAN): Pro koho je dobré zničit Green Deal? Pro uhlobarony a Rusko

03.06.2023 22:16 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.

Exner (STAN): Pro koho je dobré zničit Green Deal? Pro uhlobarony a Rusko
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

V souvislosti s Green Dealem EU se často objevují pojmy jako „zelený fanatismus“, „šílený grýndýl“, „diktát Bruselu“ a podobně. Jeho odpůrci ale značně manipulují. Rozšířil se nesmyslný narativ, že Česko nemůže mít moc solárů a že tu snad není žádný vítr pro turbíny. Mluví se tu o tom, že náš energetický mix musí být funkční, přitom spousta politiků chce spoléhat jen na jádro. Ačkoliv jsem pro jadernou energii, na jednom zdroji naše energetika prostě stát nemůže. Kdyby nám náhle vypadli dodavatelé jaderného paliva, měli bychom obrovský problém. Proto musíme diverzifikovat – budovat jádro i OZE.

Včera mne na Výboru pro evropské záležitosti Sněmovny nemile překvapil kolega z ODS, který právě takto argumentoval. Třeba kritizoval EU za to, že přeci nemůžeme podporovat OZE, když k tomu nemáme nerostné suroviny. Přitom by stačilo podívat se na internet a zjistil by, že právě kvůli tomu připravuje EU takzvaný Critical Raw Materials Act. Češi mají často pocit, že EU nedomýšlí věci do důsledku, ale kdyby si více ověřovali základní informace, zjistili by, že tomu tak většinou není.

Do důsledků domýšlí i USA nebo Čína. Obě do zelené transformace masivně investují. Takže buď se celý svět zbláznil a v našem malém rybníčku víme vše nejlépe, nebo je něco špatně. Kdybychom z našeho rybníčku vykoukli, zjistíme, že nám ujíždí vlak. Evropu nedávno vyděsil americký investiční plán IRA, který nalije ohromné investice právě do zeleného průmyslu. Právě kvůli němu možná přijde Plzeň o plánovanou gigafactory, která by přinesla tisíce pracovních míst.

A pro koho je dobré torpédovat Green Deal? Jsou to majitelé uhelných dolů, uhelných elektráren, je to Rusko, jehož ekonomika je závislá na vývozu ropy, plynu a uhlí. Navíc Česko je na osobu větší producent emisí než Čína a emitujeme o půlku víc, než je průměr EU.

Problémem tedy není Green Deal, ale ideologické a manipulativní odmítání Green Dealu. A Green Deal bychom měli chtít hlavně kvůli ekologii – pokud totiž nezastavíme klimatickou změnu, její následky budou dražší než cena transformace. A zanecháme našim dětem zničenou planetu, za což nám rozhodně nepoděkují

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě