Experti ČSSD projednali výsledky programových rozhovorů s hnutím ANO

23.03.2018 20:27

V pátek 23. března se v Lidovém domě sešli zástupci všech expertních týmů za sociální demokracii, aby zhodnotili programová jednání s představiteli hnutí ANO o případné koaliční spolupráci.

Experti ČSSD projednali výsledky programových rozhovorů s hnutím ANO
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Chci upozornit na to, že seriózní jednání o programu se vedou pouze týden. Hnutí ANO si teprve minulý čtvrtek ujasnilo, že chce opravdu seriozně vyjednávat o nějakém projektu koaliční spolupráce za přímé účasti sociální demokracie ve vládě,“ řekl po jednání v Lidovém domě předseda sociální demokracie Jan Hamáček. „Jsem rád, že nyní všichni přistupují odpovědně k vládnímu vyjednávání, jež může vést k sestavení vlády s důvěrou, která tu začne řešit problémy lidí,“ upřesnil Hamáček.

Expertům sociální demokracie se podařilo najít shodu například v otázce proplácení prvních tří dnů nemocenské, zajištění víceletého financování sociálních služeb, tlaku na růst minimální mzdy nebo nezvyšování finanční spoluúčasti pacientů ve zdravotnictví. V oblasti exekucí byla dojednána podpora principu jeden dlužník = jeden exekutor. Kromě toho se ale sociální demokracii podařilo vyjednat také stabilizaci financování dopravní infrastruktury, která by zajistila krajům každý rok příjmy zhruba ve výši 4 miliardy korun na údržbu a opravy silnic II. a III. tříd.

Stále ale existují body, které jsou pro ČSSD prioritami a na kterých se zatím shodu najít nepodařilo. „Tyto rozpory přeneseme na politickou úroveň. Stále trváme například na zavedení sektorové daně a chceme také jednat o snížení DPH na základní potraviny,“ zmínil Jan Hamáček. ČSSD bude mimo jiné prosazovat také zavedení zálohovaného výživného, jehož návrh ČSSD minulý týden předložila ve Sněmovně. „Budeme také s hnutím ANO chtít vypracovat dlouhodobé rámce, abychom věděli, na co finanční prostředky budou a na co je budeme muset hledat,“ dodal Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce