Farský (SLK): Stát by měl víc počítat s rodiči jako s plnohodnotnými partnery v péči o zdraví dítě

04.03.2015 12:23

Očkování dětí bez sankcí a s důvěrou v lékaře

Farský (SLK): Stát by měl víc počítat s rodiči jako s plnohodnotnými partnery v péči o zdraví dítě
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Lékaři mají mít možnost na základě požadavku rodičů sestavit individuální očkovací plán. Pokud stát nařizuje povinné očkování, musí za případné komplikace nést odpovědnost. Počítá s tím návrh poslanců Niny Novákové a Jana Farského (klub TOP 09 a Starostové), který dnes představili na semináři v Poslanecké sněmovně.

Návrh poslanců Novákové a Farského odpovídá nálezu Ústavního soudu i stanovisku ombudsmana. „Chceme, aby pravidelné očkování jako proces bylo více individualizované. Stát by měl víc počítat s rodiči jako s plnohodnotnými partnery v péči o zdraví dítěte,“ říká poslanec Jan Farský. „Přílišný paternalistický přístup státu vede k rozmělnění odpovědnosti a vyvolává přirozený odpor. Současné sankční nastavení norem vede lékaře k minimální komunikaci v podobě vysvětlování potřebnosti i možných komplikací očkování, což podlamuje přesvědčení rodičů,“ míní Farský.

„Je také důležité, aby stát nenarušoval důvěru obyvatel v lékaře. Jeho jednání by měla vést Hippokratova přísaha, ne obava z milionových pokut. Stát nemá zatěžovat organizace věnující se dětem zbytečným strachem z pokut. Odpovědnost je především na rodičích,“ dodala poslankyně Nina Nováková.

Změny, které poslanci klubu TOP 09 a Starostové navrhují (novela zákona o ochraně veřejného zdraví):

Za klíčové považujeme zavedení odpovědnosti státu za škodu na zdraví způsobenou v  souvislosti s pravidelným očkováním. Tuto odpovědnost na sebe bere například i Německo, kde je očkování pouze doporučené.

Zavádíme termín individuální očkovací plán. Většina rodičů povinné očkování neodmítá, ale chce mít jistotu, že probíhá v takovém rytmu, který je optimální pro jejich dítě. Individuální očkovací plán je operativní - vznikne na základě dohody mezi lékařem a zákonnými zástupci a v rámci přijímání dítěte do všech zařízení má stejnou platnost, jako potvrzení o pravidelném očkování. Zamezíme tak nespravedlivému diskriminování dětí, jejichž rodiče patří k maximálně odpovědným.

Navrhujeme zrušit sankce pro organizace, které pořádají zotavovací a volnočasové pobytové akce pro děti. Pokuty v řádu statisíců, jak navrhuje novela, jsou pro ně likvidační a odrazující. Přitom právě takové akce mají pro zdravý vývoj dětí velikou hodnotu a zaslouží si celospolečenskou podporu.

Navrhujeme zrušit plánované likvidační milionové sankce pro lékaře.

Důležitá je možnost zvolit alternativní vakcínu. Náš návrh počítá s tím, že variantní vakcína, kterou zvolí zákonní zástupci, a která je u nás registrována, bude z povinného pojištění hrazena do výše ceny vakcíny obvykle užívané.

Navrhujeme, aby neočkované děti nebyly vyloučeny ze zařízeních péče o děti. A to vedle mateřských a lesních školek i z dětských skupin nebo dětských koutků.

Plánované zavedení povinného vzdělávání v posledním roce před základní školou by v souvislosti s tím způsobilo jejich nezákonnou diskriminaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…