Farský (STAN): Nová podoba zákona sice není dokonalá, ale narovnává podmínky

29.04.2021 21:42

Přijetí kompromisní volební změny je dobrou zprávou. Korespondenční volbu budeme prosazovat i nadále.

Farský (STAN): Nová podoba zákona sice není dokonalá, ale narovnává podmínky
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Senát schválil novelu volebního zákona, na které panovala shoda napříč politickým spektrem. Podle zástupců Pirátů a Starostů se jedná o dobrý signál, že se našla rychlá shoda mezi poslanci i senátory a mohou se tak konat volby, a to na základě spravedlivějších pravidel než dosud.

„Úpravu volebního zákona, tak jak ji dnes Senát přijal, považuji za důležité kompromisní řešení předložených relevantních návrhů. Nová podoba zákona sice není dokonalá, ale narovnává podmínky, které ve svém rozhodnutí Ústavní soud na začátku roku označil za protiústavní. Už se nestane, aby jeden poslanec potřeboval ke zvolení 43 tisíc hlasů a jiný poslanec jen 19 tisíc hlasů. Je ale ostudou, že nebyla poslanci do novely zahrnuta korespondenční volba. Ta by usnadnila možnost volby našim občanům v zahraniční. Tento vstřícný krok mi od kolegů ostatních stran chybí. O zahrnutí korespondenční volby ale budeme i dále usilovat,“ komentoval výsledné stanovisko Senátu předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

„Podařilo se nám prosadit poměrnější volební systém, který přerozdělí většinu mandátů v krajích. V druhém skrutiniu přerozdělí hlasy do krajů podle největších zbytků. Aplikace návrhu na již proběhlé volby ukázala, že jde o výrazně spravedlivější metodu a stranám, které překročí volební práh, bude k zisku mandátu stačit podobný počet hlasů. Korespondenční volba sice v tomto návrhu neprošla, ale zástupci Senátu uvedli, že s tímto legislativním návrhem počítají pro příští volební období Poslanecké sněmovny,“ uvedl Vojtěch Pikal, místopředseda Poslanecké sněmovny za Piráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.