Farský (STAN): Prezident má spojovat, ne škodit

07.10.2017 18:15

Starostové a nezávislí nesouhlasí se posílením kompetencí prezidenta, o které si řekl Miloš Zeman. „Rozšiřovat jeho stávající pravomoci by vedlo maximálně k destrukci našeho ústavního pořádku,” říká lídr Starostů Jan Farský. STAN proto ve středu na plénu Senátu předloží ústavní novelu, která nastavuje prezidentovi jednoznačné mantinely.

Farský (STAN): Prezident má spojovat, ne škodit
Foto: TOP09
Popisek: Poslanec Jan Farský

Prezident má spojovat, ne škodit. To se o při vší úctě o Miloši Zemanovi, který dle svých vlastních slov konzumuje alkohol s neutuchající chutí, říci nedá. Proto Starostové a nezávislí kategoricky odmítají možnost, aby měl prezident zákonodárnou pravomoc nebo se ztěžovala možnost přehlasovat jeho veto.

„Ze zkušeností s prvním přímo voleným prezidentem vyplývá, že rozšiřovat jeho stávající pravomoci by vedlo maximálně k destrukci našeho ústavního pořádku. Jsme toho názoru, že některé pravomoci prezidenta by měly naopak být jasně ohraničeny, aby nedocházelo ke zneužívání bílých míst tak, jak to Miloš Zeman předvedl už několikrát,“ říká lídr STAN Farský.

„Na příštím jednání Senátu předložíme novelu Ústavy, která jednoznačně definuje postup při rozpouštění vlády, jmenování premiéra a členů bankovní rady. Novela rovněž bude obsahovat možnost zrušení prezidentské amnestie Senátem, pokud by amnestie odporovala demokratickým principům naší země,“ dodává Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.