Feri (TOP 09): Přijde mi, že se pan ministr Plaga velmi zlepšuje

08.04.2020 23:19

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 4. 2020 k vládnímu návrhu zákona o zvláštních pravidlech pro vzdělávání a rozhodování na vysokých školách v roce 2020 a o posuzování doby studia pro účely dalších zákonů

Feri (TOP 09): Přijde mi, že se pan ministr Plaga velmi zlepšuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Feri

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pět minut je schváleno sněmovnou, já mám dovoleno pět vět od mé předsedkyně strany. (Pobavení v sále. Poslanec se směje.) Já jsem byl v minulosti vždy - poděkoval bych vám, ale vyplýtval bych si větu. Tak. Já jsem byl v minulosti ohledně informování ministerstvem velmi kritický. Ale přijde mi, že se pan ministr velmi zlepšuje. A přijde mi, že ten návrh, který sem byl předložen, tak je ze všech ostatních... vy to počítáte, pane kolego, prostřednictvím předsedajícího, bude jich víc. Teď chválí.

Přijde mi, že tady ten návrh je ze všech těch ostatních legislativně nejzdařilejší. A to nejenom po té stránce technické, ale po stránce toho, co řeší, v jaké době to řeší, a že řeší toliko věci, které je potřeba vyřešit aktuálně, že prostě není tak jaksi rozmáchlý a neřeší ty věci, které zvládneme jindy, mimo legislativní nouzi. Přesto ale vznikly nějaké nedostatky, podněty z praxe. Tady to nebude o žádné velké politice. Zkrátka oslovili mě mí kolegové, studuji Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a zástupci z akademických senátů, že jsou tam nějaké nedostatky, které jsem zpracoval do čtyř pozměňovacích návrhů. Obsahově jde za prvé o úpravu ukončování kurzů celoživotního vzdělávání a mezinárodních kurzů.

Za druhé rozšíření způsobilých orgánů jednat distančně i o oborové rady doktorských studijních oborů. Za třetí úprava rozhodování per rollam. A za čtvrté jednání distančně i pro Radu vysokých škol a Českou konferenci rektorů. To jsou skutečně technické věci. Nad rámec tady toho jsem ještě poprosil pana ministra - říkám to tady na mikrofon, možná se na vás také obracejí spoluobčané ve věci umožnění přechodu těm, kteří studují v zahraničí, studentům buď denní studium, například nějaká gymnázia, Pirna kupříkladu. Nebo dojíždějící týdenně, nebo Erasmy. Pan ministr slíbil, že nás o tomto bude informovat, že se zeptá, jaký bude další režim. Blíží se např. maturity. A děkuji panu ministrovi, že byl v tomto tak vstřícný.

My tento návrh podpoříme a předkládáme čtyři technické pozměňovací návrhy. A věřím, že se tady setkají s podporou. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.