Ferjenčík (Piráti): Co je to vnitrostranická demokracie?

10.01.2020 9:19

Nejen ve světle posledních událostí je užitečné si připomenout význam některých základních pojmů, jejichž znalost rozhodně patří do fundamentální výbavy každého Piráta.

Ferjenčík (Piráti): Co je to vnitrostranická demokracie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

1) Co je to anketa

Anketu může založit jakýkoli člen na našem fóru (třeba já to dělám velmi rád) a je to nezávazný průzkum vnitrostranického mínění. Některé jsou poměrně reprezentativní (pokud jsou rozeslané vnitřní poštou na členy), jiné dost náhodné, podle toho, do jaké bubliny se dostaly. Dnešní zpráva dne na novinkách ("hlasování o zrušení Pirátů" je tradiční mezisváteční a zcela nezávazná anketa).

2) Co je členský podnět

Členský podnět je vnitrostranická PETICE, jediné co je matoucí, že zpravidla probíhá anonymně také pomocí ankety na našem fóru, pozná se tak, že je v sekci členské podněty a splňuje určitá formální pravidla. Pokud podnět získá stanovenou podporu (zpravidla dvě druhé odmocniny celkového počtu členů) A SOUČASNĚ má více podporovatelů než odpůrců, spustí se jednání. Například podnět na mé odvolání z vedoucího MO potřebnou podporu nezískal (ale také se dostal na Novinky), tak se o něm vůbec nehlasovalo.

3) Co je to hlasování

Hlasování je ukončení procesu jednání celostátního fóra, probíhá na hlasovacím systému Helios, kterému prakticky nikdo nerozumí, každopádně máme poměrně značnou důvěru v to, že technicky funguje jak má. Hlasovalo se třeba o návrhu na odvolání Jakuba Michálka, poté co členský podnět na vyvolání tohoto jednání získal potřebnou podporu. V sobotu se bude hlasovat mimo jiné o novém předsedovi Pirátské strany.

Co je to vnitrostranická demokracie podle Pirátů?

Když členové strany mohou zakládat ankety, podněty a vynutit si hlasování, o čem chtějí. Já myslím, že to funguje dobře. No a nebrat se (ani nás) příliš vážně taky pomáhá. Jediné, co bych tomu vtipu s rozpuštěním strany vytkl je, že je fousatej, ale v roce 2013 nás holt Novinky nesledovaly.

Text vznikl jako příspěvek na Facebooku Mikuláše Ferjenčíka. Převzato z Piratskelisty.cz

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…