Ferjenčík (Piráti): Vládní návrh státního rozpočtu na rok 2021 je nedodělek

19.10.2020 19:09

Nezahrnuje zrušení superhrubé mzdy a možný pokles příjmů až o 100 miliard.

Ferjenčík (Piráti): Vládní návrh státního rozpočtu na rok 2021 je nedodělek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík

Vláda dnes projedná návrh státního rozpočtu na rok 2021 se zamýšleným schodkem 320 miliard. A také střednědobý výhled na roky 2022 a 2023. Piráti upozorňují, že je návrh nedodělaný, protože vůbec nezohledňuje plánované změny v daních jako třeba zrušení superhrubé mzdy či snížení daně z příjmu. Ty přitom mohou znamenat další propad v rozpočtu až o 100 miliard korun. Piráti sami dlouhodobě prosazují snížení daňové zátěže občanů, navrhují ale spíše zvýšení daňové slevy na poplatníka na 33 tisíc korun ročně. Spolu s tím i opatření, která zamezí poklesu příjmů. Zvýšení slevy na dani by totiž pomohlo všem a podpořilo i lidi s nižšími příjmy. Stejně tak se Piráti zasazují o růst platů učitelů, v tomto ohledu jim vláda vyšla v návrhu rozpočtu vstříc.

„Co se týká návrhu rozpočtu, vítáme například růst platů učitelů o 9 procent či růst objemu rozpočtovaných kapitálových výdajů. To jsou věci, které za Piráty dlouhodobě prosazujeme. Rozpočet ovšem musí obsahovat i plánované daňové změny. Mohou snížit příjmy až o 100 miliard korun, není možné něco takového opomenout. , Vládou předkládaný návrh je v současné podobě nedodělek, který tyto důležité aspekty vůbec nezohledňuje. Jedná se především o uvažované zrušení superhrubé mzdy a nastavení daňové sazby na 15 %, které může udělat v rozpočtu díru přes 70 miliard. Dále zavedení stravenkového paušálu, jenž může stát až 20 miliard ročně, a také snížení spotřební daně na motorovou naftu, které přijde státní pokladnu na dalších 5 miliard,,“ uvedl pirátský poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík.

„Přitom v sekci  státních příjmů vláda do odhadů jiné plánované daňové změny zahrnovala. Tedy ve chvíli, kdy to pro ni bylo výhodné, aby návrh rozpočtu na oko působil lépe. Namátkou šlo o plánované prodloužení vratek DPH s rozpočtovým výnosem odhadovaným na 16 miliard, nebo o chystanou digitální daň, která měla přinést už letos přes dvě miliardy korun. Obě tyto změny nakonec přitom Sněmovna pro tento rok vůbec nepřijala,“ dodal Ferjenčík.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…