Fiala (ODS): Jsou i jiné modely, ale žádné jste nepřipravili

02.12.2020 19:48

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2020 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu

Fiala (ODS): Jsou i jiné modely, ale žádné jste nepřipravili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

V první faktické poznámce jsem reagoval na ty vývody pana ministra obecnější a teď k tomu Brnu. Děkuji kolegovi Holomčíkovi, že už některé věci vysvětlil, ale ministrovi kultury musím připomenout, že tady máme i instituce celostátního významu s obrovským kulturním přesahem toho konkrétního města, a ten systém financování je dlouhodobě nastaven tak, že to leží na bedrech těch měst. Ale to není jednoduché a je to dlouhodobě nezvládnutelné.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

A já se tedy ptám vás a i vašich koaličních partnerů, proč jste s tím za tu dobu, co spravujete svůj rezort, váš rezort teď, něco neudělali. Vždyť tady existuje spousta dobrých návrhů a modelů, jak to vyřešit. Například když se podíváte do okolních zemí, tak takové instituce, jako je třeba Národní divadlo v Brně nebo Filharmonie v Brně jsou často financovány tak, že třetinu platí město, třetinu platí země nebo kraj, třetinu platí stát. Existuje spousta variant, jak toto nastavit. Neudělali jste nic, necháváte to na těch městech. Není to jenom problém Brna, je to problém třeba i Ostravy, a to prostě dlouhodobě nejde zvládnout. A ten požadavek, se kterým se na vás obrátily nebo na stát Brno a Ostrava, aby stát převzal financování institucí, které třeba nesou v názvu slovo národní, ten požadavek mně připadá naprosto logický.

Nestrašte tady, že se to dostane z rukou Brňanů a že to bude horší. No samozřejmě, že to nebude horší, jenom za to převezme odpovědnost, za to financování, stát. Jsou i jiné modely, ale žádné jste nepřipravili, necháváte to na těch městech a to dlouhodobě nelze zvládnout. A tady nejde o Brno, o Ostravu. Tady jde o českou kulturu, o její financování byste se měl starat a ne to tady používat k ideologické válce s Občanskou demokratickou stranou. To není seriózní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …