Fiala (ODS): Nedopustíme celostátní lockdown

08.09.2021 7:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke krokům vlády v boji proti koronaviru

Fiala (ODS): Nedopustíme celostátní lockdown
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

V lednu 2020 to byl poslanec ODS, lékař Bohuslav Svoboda, který varoval vládu a vyzýval ji, aby nepodceňovala koronavirus. Bohužel nebyl vyslyšen.

Když na přelomu zimy a jara 2020 opravdu zasáhla Česko první vlna pandemie, chovali jsme se konstruktivně a snažili se maximálně pomoci. V červnu 2020 jsme v Poslanecké sněmovně vyzvali vládu, aby se připravila na druhou vlnu koronaviru, opět nám vláda nevěnovala pozornost. Premiér se nechal slyšet, že už k žádnému lockdownu nedojde.

Tragicky se mýlil. Vláda následně promeškala letní měsíce a podcenila příchod druhé vlny. Z obavy z nízké účasti v říjnových krajských a senátních volbách navíc odkládala řešení nástupu druhé vlny.

Výsledek známe. Pár dní po volbách zavřela život v celé zemi, včetně škol. Ani tak už nedokázala zabránit tomu, že se Česká republika stala smutným „premiantem“ v počtu nakažených a zemřelých. Země byla znovu zavřena, děti nemohly chodit do školy nejdéle z celé EU, řadě lidí covid a lockdown změnil život – ať už tím, že přišli o někoho blízkého, nebo tím, že v důsledku lockdownu skončila jejich živnost či podnikání.

Nemlčeli jsme ani v druhé vlně. Snažili jsme se pomáhat, poukazovat na chaos, tlačit na kompenzace či otevření škol. Bohužel vládní většina si dělala, co chtěla. Dnes premiér rád říká, že za lockdown a desítky tisíc mrtvých může opozice. Je to lež. Premiér osobně převzal zodpovědnost za řešení pandemie, vyměňoval ministry zdravotnictví jak na běžícím pásu, nese zodpovědnost za chaos, který druhou vlnu doprovázel. Ne opozice, ne média, ne občané.

Dnes se od něj znovu dozvídáme, že lockdown nebude, ale nevylučuje lokální opatření. Tohle již říkal dvakrát, vždy to ale dopadlo stejně – celostátním lockdownem. Koalice SPOLU udělá vše, co bude v jejích silách, aby se historie potřetí neopakovala. Nedopustíme uzavření škol. Nedopustíme uzavření společnosti. Nedopustíme celostátní lockdown. Můžete se spolehnout.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…