Fiala (SPD): Poslanci začínají podporovat referendum o vystoupení z EU

01.03.2016 21:49

Dnes v Poslanecké sněmovně došlo k podstatnému zlomu v politickém postojí poslanců vůči referendu o vystoupení z Evropské unie. Pro tento návrh SPD hlasovalo čtyřicet čtyři poslanců napříč politickým spektrem.

Fiala (SPD): Poslanci začínají podporovat referendum o vystoupení z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Referendum o vystoupení z Evropské unie podpořili všichni přítomní poslanci KSČM, 6 z 8 poslanců Úsvitu, dva poslanci ČSSD, dva nezařazení poslanci a všichni tři poslanci za hnutí Svoboda a přímá demokracie. Cela řada dalších poslanců se hlasování zdržela (ZDE). Jedná se o stejný návrh, který 18. června 2015 podpořilo pouze 11 poslanců a který byl přijat se smíchem a pískotem (ZDE)

Cituji dnešní projev Tomia Okamury:

„Dámy a pánové, navrhuji zařazení mimořádného bodu na program schůze Poslanecké sněmovny s názvem – „Vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie“ a žádám Vás o jeho schválení.

Britský premiér Cameron zkritizoval Evropskou unii, vymohl změny a následně vyhlásil referendum Britů o vystoupení z Evropské unie. Co ho k tomu vedlo? Kupodivu měl jediný důvod – snahu, aby Británie v Unii setrvala. Zvolil přesně opačný postup než česká vláda, která je k Bruselu absolutně nekritická a podlézavě přijímá jakýkoli diktát a prolamování české státní suverenity.

Nejen Britové, ale ani čeští občané nejsou spokojeni se současnou podobou Evropské unie, což vyplývá ze všech dostupných průzkumů veřejného mínění, a je naprosto legitimní, aby občané řekli vládě v referendu, zda v Unii chceme být či ne.

Do Evropské unie jsme vstoupili na základě referenda a je naprosto nezpochybnitelným právem českých občanů kdykoli hlasovat v jiném referendu o dalším setrvání České republiky v Evropské unii. Naše vláda nemá legitimitu ani jakékoli právo občanům v referendu bránit.

Žádám Sněmovnu, aby návrh referenda zařadila na pořad svého jednání a zavázala vládu referendum uspořádat. Již třikrát za loňský rok navrhovalo naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zde ve Sněmovně vyhlášení referenda o vystoupení ČR z Evropské unie a třikrát jste nám vy, poslanci ostatních stran, tento náš návrh zamítli.

Letos v lednu jste také zde ve Sněmovně shodili ze stolu naší petici, kterou online i offline podepsalo více než 100 tisíc občanů.

Situace však opět pokročila a téma vystoupení z EU je čím dál více palčivější, je potřeba zahájit celospolečenskou diskusi, umožnit občanům se vyjádřit o své budoucnosti v referendu a není v tomto ohledu na co čekat.

Máme před sebou letos i příští rok na podzim volby, takže není technický ani ekonomický problém referendum spojit s letošními krajskými volbami nebo příští rok s volbami do Poslanecké sněmovny.

Žádám Vás o podporu a o to, abyste umožnili českým občanům demokracii.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů