Fiala (SPD): Poslanci začínají podporovat referendum o vystoupení z EU

01.03.2016 21:49

Dnes v Poslanecké sněmovně došlo k podstatnému zlomu v politickém postojí poslanců vůči referendu o vystoupení z Evropské unie. Pro tento návrh SPD hlasovalo čtyřicet čtyři poslanců napříč politickým spektrem.

Fiala (SPD): Poslanci začínají podporovat referendum o vystoupení z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Referendum o vystoupení z Evropské unie podpořili všichni přítomní poslanci KSČM, 6 z 8 poslanců Úsvitu, dva poslanci ČSSD, dva nezařazení poslanci a všichni tři poslanci za hnutí Svoboda a přímá demokracie. Cela řada dalších poslanců se hlasování zdržela (ZDE). Jedná se o stejný návrh, který 18. června 2015 podpořilo pouze 11 poslanců a který byl přijat se smíchem a pískotem (ZDE)

Cituji dnešní projev Tomia Okamury:

„Dámy a pánové, navrhuji zařazení mimořádného bodu na program schůze Poslanecké sněmovny s názvem – „Vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie“ a žádám Vás o jeho schválení.

Britský premiér Cameron zkritizoval Evropskou unii, vymohl změny a následně vyhlásil referendum Britů o vystoupení z Evropské unie. Co ho k tomu vedlo? Kupodivu měl jediný důvod – snahu, aby Británie v Unii setrvala. Zvolil přesně opačný postup než česká vláda, která je k Bruselu absolutně nekritická a podlézavě přijímá jakýkoli diktát a prolamování české státní suverenity.

Nejen Britové, ale ani čeští občané nejsou spokojeni se současnou podobou Evropské unie, což vyplývá ze všech dostupných průzkumů veřejného mínění, a je naprosto legitimní, aby občané řekli vládě v referendu, zda v Unii chceme být či ne.

Do Evropské unie jsme vstoupili na základě referenda a je naprosto nezpochybnitelným právem českých občanů kdykoli hlasovat v jiném referendu o dalším setrvání České republiky v Evropské unii. Naše vláda nemá legitimitu ani jakékoli právo občanům v referendu bránit.

Žádám Sněmovnu, aby návrh referenda zařadila na pořad svého jednání a zavázala vládu referendum uspořádat. Již třikrát za loňský rok navrhovalo naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zde ve Sněmovně vyhlášení referenda o vystoupení ČR z Evropské unie a třikrát jste nám vy, poslanci ostatních stran, tento náš návrh zamítli.

Letos v lednu jste také zde ve Sněmovně shodili ze stolu naší petici, kterou online i offline podepsalo více než 100 tisíc občanů.

Situace však opět pokročila a téma vystoupení z EU je čím dál více palčivější, je potřeba zahájit celospolečenskou diskusi, umožnit občanům se vyjádřit o své budoucnosti v referendu a není v tomto ohledu na co čekat.

Máme před sebou letos i příští rok na podzim volby, takže není technický ani ekonomický problém referendum spojit s letošními krajskými volbami nebo příští rok s volbami do Poslanecké sněmovny.

Žádám Vás o podporu a o to, abyste umožnili českým občanům demokracii.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…