Filip (KSČM): Hra slov aneb „Kouzlo“ přívlastků

11.11.2017 12:19

Kdysi na začátku mého působení v politice jsem byl velmi rozezlen tím, jak někteří novináři, ale i političtí oponenti vykládají, co jsem řekl, nebo neřekl.

Filip (KSČM): Hra slov aneb „Kouzlo“ přívlastků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Napsal jsme k tomu komentář s názvem „Všichni vědí lépe než já, co si myslím“. Dnes bych musel ještě přitvrdit. Jedním z dominujících prvků povolební situace v ČR se stává velice rozdílné vyjadřování jednotlivých zvolených politiků, kteří stejnou záležitost popisují mnohdy zcela protichůdně. Dovolte mi jako ilustraci vzít pozvánku ke „kulatému stolu“, kterou iniciovali a sezvali Piráti. Oni sami nejprve definovali setkání jako schůzku všech stran kromě ANO. Přesně takto informovala o setkání i většina úterních médií. Ve středu se již „název“ schůzky změnil. V situaci, kdy na schůzku nedorazili kromě ANO ani zástupci dalších čtyř parlamentních stran, což představuje neúčast 140 poslanců (!), změnili představitelé TOP 09, STAN, Pirátů a ODS tj. zbývající minorita poslanců (celkem 60) zcela přívlastky a charakteristiku tohoto setkání. Díky obrovskému mediálnímu prostoru – především zpravodajského kanálu veřejnoprávní ČT 24 – se jim podařilo do veřejnosti vyslat zcela nové zprávy: dochází k „tiché podpoře vlády“ (Bartoš), schyluje se k nepřiznané koalici (Farský), vzniká „opoziční smlouva č. 2“ a hrozí „destrukce parlamentní demokracie“ (Kalousek).

Poslanci – „politici“ zvolení až v letošním roce 2017 nejen mne udivují z obrazovky autoritativními taxativními tvrzeními, co si kdo z nepřítomných politiků „myslí“. Vykládají vyjádření představitelů stran, kteří „nezpívají v jejich orchestru“ s přesvědčením, že jedině oni mají pravdu. Konkrétní ilustrací tohoto přístupu je opakování nepravd typu, že v čele mandátového a imunitního výboru PS PČR byl vždy představitel opozice..., stačí se podívat na první volební období koaliční vlády Václava Klause (1992-1996), kdy byl předsedou tohoto výboru Miroslav Čerbák (ODA – člen vládní koalice), hned v dalším období (1996-1998) byla předsedkyní tohoto výboru Anna Röschová (ODS) ... ono méně někdy znamená více…! Přístupnost otevřených zdrojů velmi lehce usvědčí každého z přísloví, že „lež má krátké nohy!“ A tak žádám nové kolegy, aby mne nepřesvědčovali o tom, co si ve skutečnosti myslím, když se mnou ani nemluvili a nenutili mne je dále usvědčovat právě ze lži.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…