Filip (KSČM): On si stále myslí, že stát se dá řídit jako firma... Nelze škrtnout třetinu občanů

26.05.2015 20:38

Projev na 28. schůzi poslanecké sněmovny ve věci hlasování o důvěře vlády:

Filip (KSČM): On si stále myslí, že stát se dá řídit jako firma... Nelze škrtnout třetinu občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych připomněl, že když jsme jednali po ustavení současné vlády o vyslovení důvěry této vládě, tak jak o ni požádala Poslaneckou sněmovnu, měl poslanecký klub KSČM před sebou víc otázek než odpovědí. Jediné, co bylo jasné a jasně pozitivní, že se na vládě nebudou podílet ti, kteří zavedli zemi do marasmu, rostoucího deficitu a spirály dluhů, která se jen a jen prohlubovala, a to jak špatnou politikou, tak neuvěřitelnou mírou korupce a dalšího tunelování peněz z daňových poplatníků. To mě v té době nejvíc rozčílilo.

Čekali jsme totiž, že tato vláda přestane s politikou snižování mezd policistů, hasičů, zdravotníků a dalších zaměstnanců veřejného sektoru, protože to byl podle mého soudu, a nejen mého soudu, nejhorší zločin Nečasovy a Kalouskovy vlády. Sebrala peníze těm, kteří slouží této zemi v různých zpřísněných turnusech bez ohledu na počasí, na denní nebo noční dobu, na soboty, neděle, jenom, aby měli na veřejné zakázky, ze kterých odtékaly peníze neuvěřitelným způsobem. To bylo třeba změnit. Bylo třeba změnit, aby na těchto zakázkách netyli takoví páni náměstkové Šiškové nebo jiní náměstci ministrů nebo přímo ministři. Země byla totiž na jaře roku 2013 před výbuchem odporu více než rozlobených občanů. A můžeme být rádi, že mimořádné volby v roce 2013 situaci zklidnily. Ale samotné vládní prohlášení, když jsme ho posuzovali před rokem a čtvrt, neobsahovalo velké množství slibů, se kterými vládní strany uspěly ve volbách. Respektuji to, co tady řekl předseda vlády, že to je legitimní politická vláda vzešlá z voleb. Ale sliby, které byly odhozeny, jsou velmi důležité a lidé čekají, jak se k nim vládní koalice zachová.

Navíc, některé osoby ministrů nezaručovaly a nezaručují plnění volebních ani vládních slibů. Klub KSČM v té době velmi opatrně dal nově vzniklé vládě šanci, i když jsme sice nehlasovali pro vyslovení důvěry, protože tak velkou důvěru ve vládu nemáme, ale také jsme nehlasovali proti vládě. Neznamená to ale, že nejsme opoziční strana. Čekali jsme, jak se vláda jako celek začne chovat a jednotliví ministři budou řídit své rezorty a budou je zvládat. Přitom Komunistická strana Čech a Moravy měla alespoň na minimálním úspěchu vlády zájem vzhledem k tomu, jakou odpovědnost nese ve více než polovině krajů naší země a v mnoha a mnoha městech a obcích. Nyní máme jasněji. Vláda za jeden a čtvrt roku skutečně opustila mnoho svých slibů.

Někteří již nejsou ministry a někteří asi ani ministry nezůstanou a vládní sliby se mění na spory uvnitř koalice. Hnutí ANO konečně na svém vrcholném jednání pro občany zveřejnilo, že je pravicovou stranou se vším všudy. KDU-ČSL zase na svém sjezdu vyhrožuje svému vládnímu koaličnímu partnerovi, že jeho cílem je rozbít krajské koalice, pokud je uzavře s někým jiným než s nimi. Politická kultura, a byli jsme toho svědky před chvílí při té přestřelce, se posouvá opět do vulgarismů, ale místo věcného jednání je plná nesmyslných ideologických floskulí bez hlubšího obsahu a hlavně faktů. Kdybych měl přistoupit k inventuře volebních slibů a reality, tak mám zjednodušenou práci. Pan předseda vlády vypočítal, co vláda udělala dobře a není to potřeba tedy inventarizovat. Ale v inventuře volebních slibů a nerealizací, resp. to co není obsaženo ve vládním prohlášení, je toho dost.

Začnu církevními restitucemi. Z jednoduchého důvodu vám řeknu, že to, že tady leží od prosince roku 2013 návrh zákona z dílny vládní sociální demokracie, který pořád je mezi prvním a druhým čtením, ukazuje na něco, co není zdravé. Buď musíte mít odvahu to odmítnout a říct, že to nebudete plnit, že jste to slibovali falešně, anebo nebudete mít odvahu a budeme to tady mít, bude to tady ležet a návrh vládních poslanců nebude projednán. Pak se nedivte, že vám opozice, ať zprava nebo zleva bude říkat, že neumíte vládnout, nejste schopni prosadit ani vlastní návrhy.

Když se podívám na progresívní zdanění. ANO, hnutí Andreje Babiše bylo schopno zvrátit jeden ze zásadních slibů sociální demokracie, změnu daňového systému k progresi. To znamená těm nejnižším příjmovým skupinám snížit daně tak jak tady byly do roku 2006 až na oněch 10 nebo 12 % a u těch, kteří mají vysoké příjmy, zvýšit daně. Nejprogresívnější, byť neoliberální státy, jako je například Japonsko, mají tak velkou daňovou progresi, kterou vy si nedovedete ani představit. A to nemluvím o Evropě a o severských zemích. Ale nechali jste se zatlačit do kouta, tak si to konečně přiznejte.

O majetkovém přiznání tady žádám alespoň vážně ty, které považuji za opravdu velmi odpovědné poslance jednotlivých vládních stran. Prosím vás, tímto návrhem nechtějte vytírat zrak občanům ČR a udělejte zákon, kterým bude skutečné majetkové přiznání. Který nebude jenom jakýmsi nátěrem na fasádě demokracie ČR a nebude jakoby splněný bod vašeho vládního prohlášení. A přitom nebude nic znamenat a nebude tím zásadním protikorupčním opatřením.

Nelze nepřiznat, a říkají to vlastně všichni, že tady existuje střet zájmů u prvního místopředsedy vlády. Pan místopředseda vlády Andrej Babiš, a v tom mu věřím, si stále myslí, že stát se dá řídit jako firma. Myslel jsem si, že při jeho vzdělání, inteligenci, schopnostech pochopí, že tomu tak není. Stát není žádná akciová společnost. Ve státě nemůžete škrtnout jednu třetinu občanů, nemůžete je propustit, nemáte kam. Nemůžete z těch, kteří jsou v práci, udělat nezaměstnané a neplatit je ze sociálního systému, protože byste je museli vystěhovat do jiné země a to si snad nikdo tady nepřeje. A ve střetu zájmů si musíme uvědomit, že politika, vrcholová politika na postu místopředsedy vlády nebo ministra nebo i poslance je samozřejmě práce na plný úvazek. Tak se pan místopředseda vlády bude muset rozhodnout jakým způsobem bude dál ovládat své firmy anebo jestli bude místopředsedou vlády. To je jenom jeho rozhodnutí. Já samozřejmě nemohu nepočítat stejně jako ostatní kolegové zprava nebo ze sociální demokracie, jestli ten nebo onen zákon přinese konkrétní firmě konkrétního člověka tolik nebo tolik peněz.

Mě to uráží, když mám vysvětlovat, že tady byl připraven zákon na výkup pozemků, a dovedete si představit, kolik se jich vykupuje, když se začala stavět dálnice D3 na jihu Čech. A první zpráva, která je, že na tom zákonu vydělala konkrétní firma místopředsedy vlády. Myslíte si, že mi někdo uvěří, že jsem chtěl posunout výkup pozemků? Budou mě podezírat z toho, že podporuji finanční transakce místopředsedy vlády a ministra financí. A já jsem skutečně měl zájem, a na to mám hodně svědků zleva, zprava, z těch, kteří nemají s politickými stranami vůbec nic společného, že dlouhodobě pracujeme nyní už ve spolku na podporu dálnice D3, který funguje více než deset let. Všichni dobře ví, jak je to traumatické pro jižní Čechy, že tento severojižní tah společně s D8 v Ústeckém kraji není funkční a že ČR tak v podstatě neplní své závazky, které má v dopravní politice Evropské unie. A také to byl jeden z nejhůř vyjednaných problémů nebo politik, chcete-li, s Evropskou unií.

Kdybych se podíval na sliby, které jste dali do vládního prohlášení, a nechci fakt mluvit dlouho. Podívejte se, kde leží zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu. Proč se chováte jako ODS a TOP 09 v minulém volebním období? Proč nejste schopni tento ústavní zákon přijmout a konečně posílit zákon samotný o Nejvyšším kontrolním úřadu po změně Ústavy, abychom mohli do veřejných prostředků, na různé fondy, nadace a podobně? Copak nevidíte, že se tam budou utápět peníze jako se utápěly po roce 2000 v nově zřizovaných krajích a jejich různých firmách? To jsme si toho nezažili opravdu dost a musíme to opakovat? Takovou chybu? Máme odpovědnost politiků za tu činnost, za to, co se děje v ČR? Nebo ji nechcete nést a chcete být jenom v politice? Rozmyslete si to. Každý z nás si to musí rozmyslet.

Nemluvím vůbec o tom, co jste slíbili v prioritách vlády o lichvě. Vždyť není o tom napsaná ani čárka! Bývalá ministryně spravedlnosti tady není a současného ministra nevidím také. Ale že by na tom udělal alespoň čárku, aby bylo o čem jednat! Není vůbec nic. Přitom to je vážný problém. Žádný stát ve středu Evropy a dokonce ani v "osmadvacítce" nemá tak katastrofální ustanovení, která umožňují nebankovním firmám operace, které okrádají statisíce lidí.

Když se podívám na jeden z pilířů toho, co se tady odehrávalo v předminulém roce 2013, zákon o obecném referendu. Kde jsme? Kde ho máme? Co dělá pan ministr? Asi nic. Protože ten návrh zákona o obecném referendu, ať už z dílny sociální demokracie nebo z dílny jiných politických stran, KDU-ČSL, tenkrát to byl Cyril Svoboda. Z naší dílny tady byl předložen v různých variantách a na výběr jich není moc. Nejméně devětkrát. A přesto tady za rok a půl není nic. Nedělejte si z těch lidí legraci. Myslím to úplně vážně.

A teď se zastavím u jednoho vašeho splněného bodu. To je zákon o státní službě. Tak vám gratuluji, vážená vládní koalice, že jste se spojili s TOP 09 a s ODS na tomto zákonu. Místo abyste odpolitizovali státní správu, zablokujete tam jejich lidi, kteří vám budou vesele škodit. Zeptejte se naší bratrské strany AKEL, komunistické strany na Kypru, co se stalo s tím, když tam byli zablokováni jejich odpůrci, jakým způsobem chodili ministři AKELu do vlády a jakým způsobem skončili. Je to vaše odpovědnost, s kým jste se spojili a jaký zákon jste nechali přijmout.

Přitom jste vůbec nic takového, včetně těch obstrukcí, které tady byly, nemuseli trpět! Byl tady zákon mnohem lepší a kvalitnější z roku 2002, který byl projednán s Evropskou komisí, a přesto jste se nechali zatlačit do kouta a máte to na stole!

A teď mi dovolte jednu věc: V současné době je evidentní, že zneužití bezpečnostních služeb, zpravodajských služeb tady byla v minulosti velmi frekventovaná věc. Dnes je to v soudních síních. Ptám se, kdy to předložíte. Kdy se stane určitý posun, aby se tohle nemohlo opakovat. O to mají občané velký zájem. A mají strach, že tzv. Velký bratr nespí.

Jsem přesvědčen, že nestačí výčet toho, co jste dokázali, ale inventura toho, co je před vámi a jakým způsobem při jednání o tak vážné věci, jako je otázka důvěry vládě, že byste nám to měli říct. Máme na to, chceme to udělat nebo jsme ten bod opustili? A prosím, více profesionality ve vašem politickém konání bych opravdu čekal. Zejména od těch, kteří tady nejsou první volební období. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…