Fischerová (ODS): Zástupci zahraničních výborů Visegrádské skupiny jednali v Bratislavě

02.03.2015 9:36

Jako místopředsedkyně Zahraničního výboru PS PČR jsem se zúčastnila jednání Visegradské skupiny v Bratislavě ve dnech 24. a 25. 2. 2015. Současně v Bratislavě jednali zástupci hospodářských výborů národních parlamentů na téma energetické bezpečnosti.

Fischerová (ODS): Zástupci zahraničních výborů Visegrádské skupiny jednali v Bratislavě
Foto: ods.cz
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Fischerová

Hlavním tématem našeho setkání byla bezpečnostní situace nejen států V4, ale i celé Evropy. Velmi živě se diskutovalo o situaci na Ukrajině, odsouzení anexe Krymu, t.j. porušení mezinárodních smluv. Zástupci jednotlivých národních parlamentů se shodli na tom, jak moc je důležitá spolupráce V4 na úrovni národních parlamentů, vlád a prezidentů. Síla celé V4 je podstatná při prosazování společných cílů v rámci Evropské rady.

Na závěr jednání jsme přijali závazek další úzké spolupráce s tím, že v polovině roku 2015 přejímá předsednictví Česká republika. Potvrdili jsme vůli pokračovat dále v projektu tzv. Východního partnerství – toto bylo odsouhlaseno v rámci EU v roce 2009, kdy EU předsedala Česká republika. Odsouhlasili jsme jednotný pohled na závěry a implementaci jednání Minsku II. Podporujeme, aby mezinárodní instituce, jako např. OECD držely stálý dohled nad situací na Ukrajině.

Aliance států V4 byla inspirována již setkáním tří králů v maďarském městě Visegrád v roce 1335. Novodobě došlo k obnovení spolupráce 15. 2. 1991, kdy ČSFR zastupoval prezident Václav Havel.

Po rozdělení ČSFR se označení aliance změnilo na Visegrádská čtyřka (V4), jelikož členství se převedlo na oba nástupnické státy Česko i Slovensko.

Po přijetí všech čtyř zemí do Evropské unie dne 1. května 2004 ještě více vzrostly zahraničně-politické aktivity tohoto spolku a skupina se zaměřila na prosazování spolupráce a stability v širším regionu Střední Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Fischerová - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…