Fleischer (SPR-RSČ 2016): Bude ČSSD měřit sobě stejným metrem jako občanům?

02.04.2016 8:35

ČSSD doplatila na problém, který způsobila sama neřešením zákonů v oblasti soudního vymáhání pohledávek. Nyní můžeme očekávat, zda bude sobě měřit stejným metrem a zaplatí. Donutí "kauza Lidový dům" ČSSD po 2 letech řešit změny zákonů, jak slibovala?

Fleischer (SPR-RSČ 2016): Bude ČSSD měřit sobě stejným metrem jako občanům?
Foto: realitnikomora.cz
Popisek: Karel Fleischer

ČSSD musí zaplatit 337 milionů korun advokátovi Zdeňku Altnerovi, rozhodl soud Městský soud v Praze. A protože je rozsudek pravomocný, musí ČSSD zaplatit okamžitě.

Právníka si v 90. letech najal ČSSD, aby vysoudila její pražské sídlo Lidový dům na adrese Hybernská 1033/7, Praha 1.

Později se však začali soudit o odměnu.

Obří pokuta znamená významný zásah do hospodaření strany, připustil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Strana už podle něj začala připravovat úsporná opatření.

Obvodní osud pro Prahu 1 rozhodl v roce 2004, že Altnerovi náleží částka 18,5 milionu korun s úroky a smluvní pokutou. Odvolala se ČSSD, ale také advokát. Městský soud však o odvolání rozhodl až nyní.

Městský soud potvrdil, že advokátovi náleží 18 518 228 korun se smluvní pokutou 0,3 procenta denně z této částky od 19. 7. 2000 do 31. 3. 2016.

Paradoxně tak strana narazila na problém, na který jsem poukazoval v mnoha dopisech adresovaných poslancům ČSSD. Požadoval jsem, abych byl jako občan vyslechnut na jednání ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny při projednávání změn zákonů, týkajících se právě vysokých nákladů způsobených lichvářskými sankčními úroky a současně průtahy soudů a také vysokými odměnami advokátů a exekutorů. Nikdy jsem nebyl pozván, nikdo z ČSSD nebyl ochoten jednat se mnou ani s žádným dalším občanem postiženým špatně nastaveným systémem soudnáího vymáhání pohledávek. 

ČSSD před volbami slibovala změny Občanského soudního řádu a Exekučního řádu, avšak došlo pouze k kosmetickým úpravám, které nezabrání nevyhnutelné ekonomické likvidaci dlužníka při současném systému vymáhání pohledávek soudní cestou, které je v České republice spíše výnosným byznysem pro advokáty a exekutory a mnohdy ve spojených skupinách soudce – advokát – exekutor se jedná i o organizovanou trestnou činnost těchto státem chráněných úředníků. V ČR dávno nejde o vymožení dluhu a vrácení věřiteli. Jde mnohdy o akty pomsty, jako nyní v případě ČSSD a také o průtahy soudů následkem čehož vznikají vysoké částky nákladů exekuce. Spravedlnost je až na  druhém místě a především jde doslova o dluhový průmysl, nemající na světě nikde obdoby.

Celá léta takto funguje justice  v České republice a statisíce občanů byly nuceny tvrdě pracovat a byla jim srážena většina z jejich mzdy a často léta žili a žijí dodnes na hranici bídy. Někteří nemají ani na nájem bytu a jídlo, protože dalším problémem je nízké nezabavitelné existenční minimum, které musí po srážkách dlužníkovi zůstat a také fakt, že lze provádět exekuci všemi způsoby naráz, takže dlužníkovi seberou peníze z účtu, srazí mzdu a vybílí byt či kancelář, takže takový člověk nemá nejen peníze, ale ani možnost pokračovat dál v normálním životě, protože jedna exekuce mu způsobí  další, vlivem platební neschopnosti. Povinný v exekuci nemá z čeho platit a nemá jak si hledat práci, za co do práce jezdit a co tam jíst, nebo nemá s čím podnikat, protože v ČR je možné podnikateli zabavit i starý nehodnotný notebook, který však má pro OSVČ velký význam, neboť je nejen nosičem, ale i prostředkem zpracovávání dat, sloužících k podnikání, vedení účetnictví, nebo ke studiu atd. Zaměstnavatelé odmítají přijímat do pracovního poměru osoby v exekuci, protože komplikují a prodražují jejich mzdové účetnictví a navíc hrozí i napadení místa zaměstnání povinného exekutory, kteří se mohou domnívat, že tam má povinný svůj majetekj a může docházet k zabavování věcí zaměstnavatele.

ČSSD má nyní platit stovky milionů korun jako penále a snad již pochopí, že tento systém je likvidační a kontraproduktivní. Možná si to ČSSD bude moci dovolit, možná si ale spíše zařídí, že jim bude penále odpuštěno. Počkáme si na to, jak se zachová strana, která nebyla ochotna řešit soukromé exekutory a soudce, kteří dokonce v některých případech tvoří skupiny, spolupracující na systematickém zadlužování občanů a následném dlouhodobém srážení výrazných částek ze mzdy, nebo zabavení nemovitosti a prodeji v dražbě za zlomek ceny.

Celá léta publikuji informace o systému vymáhání pohledávek a exekucích na mém webu Exekuce není byznys a na facebooku v mé skupině Stop soukromým exekutorům v ČR.

Ohlas je velký, avšak u postižených občanů. U politiků žádný. Politikům je to jedno. Až nyní narazili sami.

Občané však platí a musí platit. Často dluhy narostly do tak obřích rozměrů, že tisíce lidí raději volilo sebevraždu, než život o hladu a v bídě, či na ulici. 1700 sebevražd ročně za poslední léta jsou důsledkem právě toho, co se nyní přihodilo těm, kteří tyto zákony nebyli ochotni změnit tak, aby byly v souladu s právní praxí v ostatních zemích EU.

Česko je totiž v zahraničí známo svým nejkrutějším systémem vymáhání pohledávek na světě.

Politická strana se vždy z obdobných nesnází bez problémů dostane. Ale co obyčejný občan?

Jedním z příkladů za všechny je tato exekuce pro dlužnou částku ve výši:

- jistina…………………………………………………..….…26 335,99 Kč

- soudní poplatek………………………………………….…..1 320,00 Kč

- náklady právního zastoupení….........................................17 650,30 Kč

- úrok z prodlení…………………………….….……………...3 313,51 Kč

- úrok z úvěru…………………………….………………….10 640,62 Kč

- úrok z prodlení 6,00% ročně z částky 26 335,99 Kč od 1.6.2008 do zaplacení

- úrok z úvěru 19,00% ročně z částky 26 335,99 Kč od 1.6.2008 do zaplacení

- Náklady oprávněného………………………………………4 961,00 Kč

- Nákladů exekuce soudního exekutora v příkazu k úhradě nákladů exekuce

K 23.1.2015 činila celková dlužná částka…………………131 689,43 Kč!!!

Dluh 26 336 Kč a exekuce 131 689 Kč! A roste dál, ať je dlužník třeba nemocný, či na Úřadě práce. 

Návrhy na zastavení exekuce pro nemajetnost musí odsouhlasit oprávněný, v tomto případě Komerční banka, která ochotně rozhazuje půjčky všem a nenese žádnou odpovědnost. Je to výhodný byznys pro banky, advokáty a exekutory a nějaká ta provize se najde i pro soudce, kteří automaticky zamítají všechny opravné prostředky, které dlužník podává k soudu.

Jak je vidět z případu výše, celkové náklady exekuce a poplatky s úroky, odměny advokáta a soudů a exekutora převyšují 4x samotný dluh! 

V právním státě by toto byla lichva, v USA nemožné, v EU nepředstavitelné. V České republice běžná praxe. Vede to k vymožení dluhu a vrácení věřiteli? O to přece vůbec v této souhře soudců a exekutorů nejde. Případ ČSSD to jedině potvrzuje a je dobře, že se obětí stala právě strana, která odmítá věc řešit celé dva roky, co je u moci jako vládní strana.

Jak se nyní zachová ČSSD je mi z mých bohatých zkušeností s některými jejich lidmi z ČSSD jasné.

Občan – volič – daňový poplatník však již také ví, jak se zachová on letos a příští rok ve volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.