Fleischer (SPR-RSČ): Europoslance ať si zvolíme sami lidé, ne Česká televize

15.09.2018 6:34

Z Ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod víme, že každý má zaručenu svobodu projevu, právo volit, právo být volen za jistých splněných podmínek. Je tomu v ČR opravdu tak?

Fleischer (SPR-RSČ): Europoslance ať si zvolíme sami lidé, ne Česká televize
Foto: Archiv HF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Poslední neděli jsem na mém profilu na Facebooku komentoval volby ve Švédsku, za současného sledování dvou televizních kanálů švédské televize. Ač jsem měl jisté výhrady k nápadně podobným jevům – nárůst hlasů nepohodlných stran v prvních minutách, pak výpadek dat z instituce Valmyndigheten, která zpracovává výsledky (v České republice ČSÚ) a pak už klesající a vůbec nestoupající výsledek volby, čili první okrsky jsou pro nepohodlné strany a poslední pro vyvolené. Inu, těžko hodnotit, zda šlo v ČR a ve Švédsku o volební machinace za zdmi sčítacích domů, nicméně volby ve Švédsku přece jen skončily dobře pro stranu , která má podobný osud a program, jako naše SPR-RSČ Miroslava Sládka –Sverigedemokraterna. Po celou dobu sršela ze švédské veřejnoprávní slova na hlavu, ve studiu nepříítomných SD, slova jako ”fašisté” a ”rasisté” a podobně. Jen bych poznamenal, že na rozdíl od Česka, ve Švédsku je možné agitovat během volení a také zveřejňovat různé průzkumy. Přes antikampaň voliči dali SD, oproti minulým volbám 2014, kdy měli 49 mandátů, letos ještě více a to 62 mandátů v 349 členném Riksdagu. Je to síla, na kterou ale SVT měla již vytvořen graf, který naznačoval uprostřed SD jako televizí určený subjekt bez koaličního potenciálu, a vlevo a vpravo nápadně a tradičně stéměř stejné výsledky levicové (vítězné) a pravicové koalice.

I přes skutečnost tolika mandátů od švédských občanů, nesmí tato strana do vlády. Tečka.

V České republice chceme, aby v Evropských vobách se předvolební klání konalo spravedlivě a jinak, než ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017.

Navrhujeme, aby voliči měli v hlavním vysílacím čase veřejnoprávní České televize, možnost si vyslechnout všechny kandidáty a to postupně v jednom studiu se stejnými moderátory. Ne jako v roce 2017, kdy část stran byla v hlavním čase s Jakubem Železným, část ”méně volitelných stran" – dle České diktátu televize – byla s Bohumilem Klepetkem kdesi mimo hlavní vysílací čas, kdy lidé sledují televizi a část se do televize nedostala vůbec, i když jsme měli zaplacené kauce za všechny volební kraje po 19 000 korunách a to z kapes republikánů, kteří to zaplatili ze svého!

Navrhujeme, aby Česká televize měla jen informační statistický úkol a neurčovala voličům, které strany jsou volitelné a které ne, ale aby představila občanům všechny kandidáty do Evropského parlamentu a ať volič, ne Česká televize, rozhodne koho chce mít v Europarlamentu za svého zástupce a kdo jeho zájmy bude hájit nejlépe.

Ať vystoupí v jednotné a ničím neodlišované živé debatě od 20:00 do 22:00 v několika blocích v různé dny losem zvolení kandidáti a ať jim otázky pokládá nejen moderátor, ale i lidé po telefonu.

Každý český občan má právo vidět všechny kandidáty, ať již ve studiu zabodují, nebo se ztrapní. To je na sebeodpovědnosti každého kandidáta.

Volit mají občané a ne Česká televize, která lidem nadiktovala, koho mají volit a kdo ”za to nestojí” dle úsudku zaměstnanců veřejnoprávní televize.

Od věci by nebyl ani mezinárodní dohled nad průběhem volební kampaně v ČR a voleb a sčítání a zpracovávání hlasů.

Kdo bude pracovat v Evropském parlamentu, by mělo záležet na občanech, protože těch se pak rozhodnutí Evropského parlamentu budou dotýkat nejvíce.

Švédsko má dobrou tradici s velkou až 80% účastí voličů. 

Všichni občané ČR, máte svaté právo dané našim občanstvím, si zvolit svého zástupce – nepromarněte toto právo, aby za vás rozhodovali jiní. Všichni jsme svéprávní občané České republiky a máme právo vidět všechny kandidáty a slyšet jejich živý projev, prezentaci a program a reakce na dotazy lidí. Máme právo si zvolit toho, koho chceme my, občané. Kdo vyjde z debaty a konfrontace nejlépe. Ne nějaká televize a malá skupinka redaktorů. Jsme sebevědomý a hrdý národ a proto si pojďme zvolit své zástupce do Evropského parlamentu v roce 2019 sami a bez diktátu České televize a TV Nova, která chválí, či haní za peníze, jako každá komeční televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.