Gazdík (STAN): Je naše vláda přesvědčena, že Čína dodržuje lidská práva?

11.11.2016 14:05

Projev na 51. schůzi sněmovny 11. listopadu 2016:

Gazdík (STAN): Je naše vláda přesvědčena, že Čína dodržuje lidská práva?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Já se na rozdíl od mnoha jiných necítím být odborníkem na zahraniční politiku a byl bych velmi rád, kdybyste umožnili tuto schůzi Poslanecké sněmovny, aby za náš poslanecký klub mohli vystoupit i další, kteří těmi odborníky na zahraniční politiku skutečně jsou. Dívám se na to pouze svým selským rozumem, a proto, bohužel tady není pan ministr zahraničí, ale je tady pan premiér, který snad na mé selským rozumem položené otázky bude umět odpovědět.

Pokud se bavíme o vstřícném prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky vůči Číně, o kterém vláda prohlásila, že bylo nezbytné, tak se musím ptát: Je pro nás tato smlouva mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou opravdu závazná, i když ji neprojednal Parlament? Musíme ji dodržovat? Může ji vymáhat čínská ambasáda a dožadovat se nějakých ujištění? Sám pan ministr zahraničí v jednom svém prohlášení řekl, že ta smlouva právně závazná není. V článku 10 této smlouvy se mluví o dodržování lidských práv. Jste vy přesvědčen, pane premiére, je přesvědčena naše vláda, že Čína lidská práva dodržuje? Realitu přece známe všichni. Musí tedy závazky dodržovat jen jedna ze stran, tedy my, a Čína nikoliv? Jsme tedy skutečně rovnoprávnými partnery Číny, jsme hrdou zemí a hrdým partnerem stejně tak, jak je Čína?

Pan ministr veřejně mluvil, a to je další moje otázka, o uzavřeném jednání vlády, kde se ta smlouva údajně měla projednávat. A já bych se chtěl zeptat: Jak může ministr zahraničí mluvit veřejně v médiích o uzavřeném jednání vlády, aniž by se vláda rozhodla toto jednání odtajnit. Proč ho vláda neodtajní nebo nezveřejní záznam, abychom skutečně věděli, o čem se tam mluvilo? To jsou moje jednoduché otázky a věřím, že na ně dostanu odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…