Geist (ODS): Proč jaderné úložiště právě jen na Vysočině, pane ministře?

24.07.2016 17:30

V období letních prázdnin bylo ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) náhle oznámeno, že zvažuje navrhnout vládě zásadní zúžení výběru lokalit pro vybudování hlubinného jaderného úložiště ze sedmi v celé České republice na pouhé dvě. A to výhradně na Vysočině. V oblasti Kraví hora na Žďársku a Horka na Třebíčsku (ležící ovšem nedaleko Velkého Meziříčí).

Geist (ODS): Proč jaderné úložiště právě jen na Vysočině, pane ministře?
Foto: ODS
Popisek: Zdeněk Geist

Jasné a srozumitelné zdůvodnění takového kroku neexistuje. V oblasti Horka, kraji jako stvořeném pro agro a cykloturistiku, přitom obce vybudování úložiště jasně odmítají. Je to pochopitelné. Kraj zde není, na rozdíl od jiných oblastí Třebíčska, s jadernou energetikou sžitý, a jeho zásadní předností je malebná, neporušená příroda a klidné prostředí. Vybudování jaderného úložiště by zásadním způsobem navždy změnilo ráz této části Vysočiny.

Nejde jen o vybudovanou technologii, ale i nezměrné dopravní zatížení oblasti. Případné finanční kompenzace obcím nijak neřeší znehodnocení cen nemovitostí tamních obyvatel. Do kraje s jaderným úložištěm – jakkoliv moderně a šetrně vybudovaným – davy turistů na venkovské pobyty v přírodě nikdo nenaláká. Rozvoj venkova na Vysočině by se přitom měl rozvíjet především tímto směrem. Nikoliv z dotací ČEZu.

Kraj Vysočina by měl respektovat přání svých obyvatel a viditelně podpořit aktivitu obcí a jejich obyvatel, které se zúžení výběru lokalit, jako je tomu v případě Horky, brání. Zejména trvat na dodržování dohodnutých pravidel. Tedy na garanci neměnnosti původního plánu a harmonogramu, tedy průzkumu ve všech sedmi lokalitách v ČR, teprve následného zúžení na čtyři lokality a konečně výběru hlavní a kandidátní lokality. To vše výhradně na základě dialogu. A zároveň požadovat urychlené předložení připravovaného zákona o hlubinném úložišti vládě, aby tak byla v procesu maximálně podpořena práva dotčených obcí oporou v tomto zákoně.

Nelze připustit, aby bylo jednání a práce na dalších přípravách úložiště vnuceno pouze těm, kteří jsou méně hlasití, než jiní. Příroda Vysočiny i vůle jejích obyvatel rozhodně stojí za ochranu.

Je nepochybné, že jaderný odpad někde uložen být musí. Nicméně je v samotném zájmu jaderné energetiky, aby jednání o jeho úložišti vedl stát s obcemi a obyvateli korektně. Aby neměnil bez příčiny dojednaná pravidla a zakládal svá rozhodnutí na co nejdůkladnějším geologickém průzkumu a seriózním dialogu s dotčenými oblastmi. Jinak povede narušená důvěra jen k ostrým reakcím a soudním sporům. A samotný cíl veškerých jednání, tedy vybudování úložiště ve vhodné, bezpečné a přitom vstřícné lokalitě bude v nedohlednu.

Vyjádření ministra Mládka má k dialogu a nalezení shody opravdu velmi daleko. Chtěl-li tímto prospět rozvoji jaderné energetiky, opravdu se mu to nepovedlo.

Mgr. Zdeněk Geist
člen regionální rady, předseda oblastního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …