Grebeníček (KSČM): Občanům by neměli lhát

12.01.2018 14:38

Potvrzeno porušování zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání ze strany České televize a Českého rozhlasu v jimi vysílaných zpravodajských a politickopublicistických pořadech.

Grebeníček (KSČM): Občanům by neměli lhát
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Letošní rok, bohatý na nejrůznější výročí, ale také na volební kampaně, staví velká média, zejména občany povinně placený Český rozhlas (ČRo) a Českou televizi (ČT), před známé dilema. Ředitelé, editoři i moderátoři se musí rozhodnout, zda budou veřejnost informovat o historii a současnosti objektivně, ve skutečných barvách, nebo jako dosud. Tedy že se budou znova a znova pokoušet realitu účelově upravovat, nahrazovat virtuální realitou a občanům, čtenářům, posluchačům a divákům de fakto lhát. A to drze přímo, nebo méně nápadně „jen“ účelovým, manipulativním výběrem a jednostranným zpracováním, komentováním informací, lidí i pořadů.

V posledních letech, kdy si lze stále častěji vyhledat informace v prostředí internetu, na sociálních sítích, nedůvěra veřejnosti v zavedená média výrazně vzrostla. V případě České televize je přitom až komické, jak sama propagandisticky podjatá, jednostranně politizující a stranická se až zoufale pokouší zpochybňovat média a informační zdroje, které o věcech informují jinak nebo přinášejí jiné informace a názory než ona sama.

Ani pokles důvěry nedokázal zatím přimět ČT a ČRo k tomu, aby ustoupily od otevřeně manipulativní strategie, tedy zjednodušeně řečeno od snahy utáhnout veřejnost na vařené nudli nekonečného proudu antikomunistické, protisocialistické, militaristicky pronatovské a rusofobní propagandy. Veškerá oprávněná veřejná i odborná kritika se dosud odráží od černých mediálních kuchyní jako příslovečný hrách házený na zeď. A nejde jen o rozhlas a televizi samé. K odpovědným nutno počítat i Radu České televize, Radu Českého rozhlasu. Dokonce i Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Na sklonku loňského roku totiž vyšlo najevo, že RRTV k řádnému plnění kontrolní povinnosti vůči rozhlasu a televizi nedokázala přimět ani odborná analýza, kterou si sama objednala u Centra pro mediální studia Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Experti přitom v provedené analýze dospěli k jednoznačnému závěru: už v předvolebním vysílání ČT a ČRo před krajskými a senátními volbami roku 2016 docházelo trvale například k tomu, že byla „zvýhodňována politická strana TOP 09 tím, že promluvám jejích zástupců bylo trvale a pravidelně přidělováno zřetelně více prostoru, než by odpovídalo reálnému postavení této strany v politickém a společenském životě“. Vedle toho analýza „zaznamenala trvalé znevýhodňování KSČM, některých dalších nevládních parlamentních a všech neparlamentních stran“.

Autoři analýzy byli nuceni konstatovat, že: „ze strany České televize a ze strany Českého rozhlasu ve sledovaném období v celku jimi vysílaných zpravodajských a politickopublicistických pořadů docházelo k porušování § 31 odst. 3 zák. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Lze tedy dospět i k oprávněnosti RRTV realizovat sankční opatření.“ Žádné sankce ovšem Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nepřijala!

Také v průběhu loňského roku nezákonné zvýhodňování TOP 09, ale i ODS, kult předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ve vysílání bily do očí. Ústavou formálně zaručená svobodná soutěž politických stran tak byla před sněmovními volbami roku 2017 deformována podjatým působením veřejnoprávní České televize a Českého rozhlasu, kterým bylo zatěžko plnit zákonnou povinnost poskytovat veřejnosti objektivní, vyvážené informace.

První dny roku letošního v lecčems naznačují, že jednostranná propaganda, byť v některých ohledech stále umněji servírovaná, pokračuje. Řádka výročí, počínaje výročím rozbití Československé republiky, a spolu i proměňující se politická scéna skýtá k účelovému mediálnímu upravování a zkreslování dějin i názorových střetů současnosti víc než dostatek příležitostí. Je to až neuvěřitelně hanebné. Občanům by se přece nemělo lhát.

Miroslav Grebeníček
publikováno 12. ledna 2018 v deníku Haló noviny

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…