Gregorová (Piráti): Boj s dezinformacemi je teď trendy

03.04.2022 10:07 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dezinformacím a svobodě slova

Gregorová (Piráti): Boj s dezinformacemi je teď trendy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Jako každý rok, měli jsme v pátek opět jediný den, kdy se všichni lidé opravdu důkladně zamýšlí nad pravdivostí zpráv, které vidí na internetu a v médiích. A já jako každý rok vyzývám k tomu, abychom brali to, že cokoli může být na internet výmysl, jako samozřejmost - a naučili se s tím žít.

Pokud bychom si všichni ověřovali zdroje a nevěřili hned prvnímu titulku, který někde vidíme, fenomén dezinformací by se takovou "přirozenou cestou" řešil sám. Odpadly by nám tím také ideové spory o svobodu slova a o to, zda se mají nějaké weby vypínat. Jednoduše pirátský ideál - informovaná svobodná společnost.

Téma boje s dezinformacemi je teď trendy a všude se o tom mluví. To mě samozřejmě po dvou letech upozorňování na téma, kudy chodím, těší. Novináři se mě také poslední dny ptají, co by v boji s dezinformacemi mohla dělat vláda. Nejspíš naráží na legislativu - ale ta se nesmí uspěchat tlakem aktuální situace, jinak hrozí víc škody, než užitku.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Proto odpovídám jinak: Když jsem byla na pracovní misi na Taiwan, přivezla jsem si odsud know-how. Taiwanský premiér i prezidentka pravidelně ty nejšířenější a nejnebezpečnější dezinformace vyvrací se zdroji přímo na svých profilech. Tím si budují důvěru, i pomáhají svým dosahem.

Proto vyzývám členy vlády, ale i ostatní kolegyně a kolegy politiky: používejte občas svůj mediální zásah k tomu, že budete vyvracet dezinformace, na které narazíte. Ukazujte cestu, jak na to; ne zákazy a nařízení. Budujte si důvěru, ne ohrádku poslušných. Pomožme useknout stonek dezinformaci dřív, než vykvete. Další opatření pak nebudou třeba.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky