Gregorová (Piráti): Prohrál Elon Musk, nebo uživatelé?

25.12.2022 16:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zákazu odkazování z Twitteru na jiné sociální sítě

Gregorová (Piráti): Prohrál Elon Musk, nebo uživatelé?
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Pozorní uživatelé Twitteru, kteří nevzdali sledování turbulentního šachování Elona Muska s osudem jedné z největších sociálních sítí na trhu, zaznamenali nový vývoj: Oficiální účet Twitteru informoval, že začíná platit nová politika - zákaz odkazování na jiné (konkurenční) sociální sítě, ať už přímými odkazy, nebo odkazováním na profily na těchto sítích.

Nápad, který možná vznikl jako reakce na nemalý exodus uživatelů na open-source alternativu Mastodon, která zažívá díky chaotickému počínání Muska svůj boom (sledujte mě na mastodon.pirati.cz/@marketkag), či možná jako forma soutěžení mezi ostatními komerčními giganty, přitáhl zaslouženou kritiku. Nejenže firma ve svém výčtu zákazů opomněla čínského giganta TikTok, což může a nemusí souviset s Elonovým zájmem uchytit Teslu na čínském trhu, ale také to podrývá použitelnost platformy jako toho, k čemu to uživatelé používali nejvíce - informování se a sdílení zpráv a informací.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Informace neznají hranic a lidé si na tzv. interoperabilitu napříč internetem již zvykli. Také se nemusíte dovolovat Seznamu, aby váš e-mail laskavě poslal adresátovi u konkurečního Gmailu.

To, co následovalo večer, byla parodie na Caligulu. Elon slíbil, že změnu bere zpět a že odteď už to nechá jen na demokracii. Následně zveřejnil anketu, zdá má odstoupit z funkce ředitele Twitteru. Ze 17 milionů hlasujících mu 58 % řeklo, že ano. Od té doby Elon dramaticky zveřejnil zprávy jako "jak se říká, buď opatrný, co si přeješ, mohl bys to získat" a "ti, co chtějí moc, jsou ti, co si ji nejméně zaslouží".

Závěr? Závěr tento epos zatím nemá. Elon možná odejde, vypískán uživateli platformy, kterou si za 44 miliard dolarů koupil. Faktem ale zůstává, že všichni, co svou důvěru vložili v Twitter jako životaschopnou síť, se teď rozhlíží po očku jinde, nebo rovnou odchází. Tím hlavním, kdo na tom nakonec může tratit, jsou bohužel protirežimní aktivisté, ať už v Číně, Turecku nebo jiných autoritářských režimech. Ti ztrácí zesilovač svého hlasu i praktický nástroj na vzájemnou koordinaci. Budu jen doufat, že si více uživatelů najde cestu od pohodlných monopolů, vlastněných egomaniaky, k otevřeným a decentralizovaným platformám.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…