Gregorová (Piráti): Vítězství Ukrajiny může pomoci vítězství demokracie v Bělorusku

25.11.2022 5:35

Europoslanci dnes schválili rezoluci, která odsuzuje neustávající represe vůči demokratické opozici, lidskoprávním aktivistům a občanské společnosti v Bělorusku.

Gregorová (Piráti): Vítězství Ukrajiny může pomoci vítězství demokracie v Bělorusku
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Na textu rezoluce se podílela i česká pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která byla součástí vyjednávání. Gregorová se tématům porušování lidských práv věnuje dlouhodobě a autoritářské režimy za tyto činy hlasitě odsuzuje. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

„Tato rezoluce je vyjádřením hluboké solidarity s běloruským lidem, který nepřestává bojovat za suverénní, svobodné a demokratické Bělorusko,” vysvětluje europoslankyně Gregorová. „Jednoznačně odsuzujeme zločiny, kterých se Lukašenkův režim dopouští neoprávněným zatýkáním, vězněním a mučením svých občanů. Stejně jako Putin nese Lukašenko odpovědnost za válečné zločiny během ruské agrese na Ukrajinu. I on by se tedy měl za tyto tragické činy zodpovídat před mezinárodním tribunálem.”

Rezoluce také podporuje Jednotný přechodný kabinet (United Transitional Cabinet) Světlany Tichanovské a předjímá užší spolupráci mezi běloruskou demokratickou opozicí a unijními institucemi. „Alexandr Lukašenko byl takzvaně zvolen v roce 2020 na základě zfalšovaných výsledků prezidentských voleb, a není tak Evropským parlamentem uznáván jako legitimní hlava Běloruska. Běloruští občané ale mají naši podporu. Chceme proto navázat užší vztahy s demokratickou opozicí, vedenou Světlanou Tichanovskou, aby Bělorusko mělo naději na změnu, jakmile Ukrajina vyhraje. Vítězství Ukrajiny dá šance i Bělorusku, jelikož Lukašenka nad hladinou drží pouze a jen Putin,” dodává Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.