Gregorová (Piráti): Vítězství Ukrajiny může pomoci vítězství demokracie v Bělorusku

25.11.2022 5:35

Europoslanci dnes schválili rezoluci, která odsuzuje neustávající represe vůči demokratické opozici, lidskoprávním aktivistům a občanské společnosti v Bělorusku.

Gregorová (Piráti): Vítězství Ukrajiny může pomoci vítězství demokracie v Bělorusku
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Na textu rezoluce se podílela i česká pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která byla součástí vyjednávání. Gregorová se tématům porušování lidských práv věnuje dlouhodobě a autoritářské režimy za tyto činy hlasitě odsuzuje. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

„Tato rezoluce je vyjádřením hluboké solidarity s běloruským lidem, který nepřestává bojovat za suverénní, svobodné a demokratické Bělorusko,” vysvětluje europoslankyně Gregorová. „Jednoznačně odsuzujeme zločiny, kterých se Lukašenkův režim dopouští neoprávněným zatýkáním, vězněním a mučením svých občanů. Stejně jako Putin nese Lukašenko odpovědnost za válečné zločiny během ruské agrese na Ukrajinu. I on by se tedy měl za tyto tragické činy zodpovídat před mezinárodním tribunálem.”

Rezoluce také podporuje Jednotný přechodný kabinet (United Transitional Cabinet) Světlany Tichanovské a předjímá užší spolupráci mezi běloruskou demokratickou opozicí a unijními institucemi. „Alexandr Lukašenko byl takzvaně zvolen v roce 2020 na základě zfalšovaných výsledků prezidentských voleb, a není tak Evropským parlamentem uznáván jako legitimní hlava Běloruska. Běloruští občané ale mají naši podporu. Chceme proto navázat užší vztahy s demokratickou opozicí, vedenou Světlanou Tichanovskou, aby Bělorusko mělo naději na změnu, jakmile Ukrajina vyhraje. Vítězství Ukrajiny dá šance i Bělorusku, jelikož Lukašenka nad hladinou drží pouze a jen Putin,” dodává Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…