Gregorová (Piráti): Výhrůžky smrtí a nenávist ale mohou být ničivé

02.08.2022 13:54 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k sebevraždě rakouské lékařky Lisa-Marie Kellermayr

Gregorová (Piráti): Výhrůžky smrtí a nenávist ale mohou být ničivé
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Buďto si neuvědomovali, co dělají, nebo to věděli až moc dobře. Bohužel je následek tragický tak či onak. Rakouská lékařka Lisa-Maria Kellermayr neudělala nic jiného, než že zveřejnila vědecká data o úspěšnosti očkování. Strhla se na ni velká pozornost internetových bojovníků, kteří hned sahají k výhružkám smrtí a používají termíny jako "popravě neuniknete", "viset na lampách" apod. Jen pro připomenutí - KVŮLI VĚDECKÝM DATŮM.

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3869 lidí

Snažila se tuto nenávist v online prostoru řešit i v offlinu, ale neúspěšně. Žalobci, policie, další úřady, všichni se od ní odkláněli. Neuměli to totiž řešit. Najala si tedy dokonce soukromou ochranku, zavřela praxi. Výhrůžky smrtí a nenávist ale mohou být ničivé. Bohužel o tom také něco vím. Tato lékařka si pod tou tíhou vzala život a já vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým.

Připomnělo mi to případ britské poslankyně Joanne Cox, která nesdílela data, ale měla dokonce vlastní názor - že nechce pro svou zemi Brexit. Zaplatila za to životem, když ji extremista z opačného tábora postřelil a ubodal. Připomíná mi ji to proto, že se i za pomoci radikalizace v online prostoru společnost rozdělila a oddálila od sebe v jednom tématu natolik, že výhrůžky přerostly do reálného násilí.

Online prostor není něco imaginárního. Nejsou v něm jen jedničky a nuly. Jsou v něm reální lidé, kteří si z něj mohou odnést reálné následky. Ať už je to radikalizace, nebo traumatizace. Proto by měly složky činné v trestním řízení být schopné účinněji a efektivněji pomáhat obětem online agrese. Měli bychom si jako společnost zvyknout na to, že online a offline prostor nese podobná pravidla, obzvlášť z hlediska vyhrožování nebo zastrašování. Nevyřeší se tím násilí, nevyřeší se tím nenávist. To jsou bohužel prvky společnosti, které tu vždy byly a jsou s námi. Ale alespoň se v budoucnu neodloží případ hrozby násilím kvůli tomu, že k té hrozbě došlo na Internetu, a ne na ulici.

I tomuto se budu věnovat během právě probíhající osvětové kampaně o kyberbezpečnosti.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…