Haas (ODS): „Svěží vánek“ na pardubické radnici

22.12.2014 5:32

Nominace pachatele úmyslného trestného činu do představenstva městské akciové společnosti.

Haas (ODS): „Svěží vánek“ na pardubické radnici
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Jména některých kvalitních osob v nové pardubické vládnoucí koalici ANO, ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL (např.  osoba nového primátora Martina Charváta, osoba bývalého ředitele pardubického studia Českého rozhlasu Martina Kolovratníka nebo osoba bývalého skvělého hokejisty Dušana Salfického apod.) ve mně vzbuzovala naději – bez ohledu na to, že jsem členem opoziční politické strany – že některé negativní věci známé z veřejného prostoru v Pardubicích z minulosti již do budoucna nejsou a nikdy nebudou možné.

Opak je bohužel pravdou. Ani ne po měsíci od chvíle, kdy nová pardubická vládnoucí koalice převzala správu věcí veřejných v Pardubicích, mi připravila lidsky velmi smutný šok. Rada města na svém zasedání dne 8. 12. 2014 navrhla (a tento návrh předložila ke schválení nadcházejícímu zasedání zastupitelstva města dne 18. 12. 2014) za člena představenstva společnosti Služby města Pardubic a.s. pana Jana Kasiče. Pokud snad čistě náhodou toto jméno někomu z pardubických občanů nic neříká, pak se jedná o bývalého starostu třetího pardubického obvodu a bývalého člena zastupitelstva města i zastupitelstva uvedeného městského obvodu za ČSSD, který byl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin podplácení reportérů TV Prima. Těm v listopadu 2010 ve spolupráci s dalším stranickým kolegou nabídl úplatek 60 000 Kč za stažení pro něj nepříjemné reportáže týkající se jeho minulosti. Veřejně dostupná a objektivní právní fakta o celém případu jsou pro kohokoliv k dispozici buď v dovolacím usnesení Nejvyššího soudu spis. zn. 4 Tdo 27/2013 nebo v usnesení Ústavního soudu spis. zn. IV.ÚS 1763/13.

A právě tohoto Jana Kasiče se nové vedení města nestydí navrhnout do statutárního orgánu ekonomicky, finančně i rozsahem zajišťovaných činností jedné z nejvýznamnějších městských akciových společností, do Služeb města Pardubic. Předpokládám, že nové vedení města se bude alibisticky a formalisticky ohánět tím, že výkon trestu byl Janu Kasičovi v souladu s českými právními předpisy z jeho trestního rejstříku již po 1 roce zahlazen. Takový alibismus vedení města by měl ale být pro každého soudně uvažujícího občana nepřijatelný. Formální zahlazení výkonu trestu z rejstříku trestů totiž nic nemění na tom, že před čtyřmi lety pan Jan Kasič závažný úmyslný trestný čin spáchal. A město Pardubice by podle mého osobního názoru, chce-li se nazývat opravdu moderním a transparentním městem, mělo na osoby, které vysílá do statutárních či dozorčích orgánů svých obchodních společností a jiných organizací, klást přeci jen poněkud vyšší nároky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…