Hamáček (ČSSD): Aktuální úspěchy - vyšší rodičák, zachráněná pošta a pomoc zadluženým dětem

13.07.2019 12:58

ČSSD dokáže být úspěšná ve vládě a prosazovat zájmy svých voličů. Tečka. Je to jasné, příkladem je tato středa. Poslaneckou sněmovnou prošlo úspěšně několik zásadních zákonů, které výrazně zlepšuje život našich občanů. Vyšší důchody, záchrana České pošty nebo pomoc dětem, které dohnaly dluhy po nezodpovědných rodičích. Věci, které pomáhají lidem.

Hamáček (ČSSD): Aktuální úspěchy - vyšší rodičák, zachráněná pošta a pomoc zadluženým dětem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Ve středu poslanci odhlasovali zvýšení důchodů průměrně o 900 korun na 14 200 měsíčně, nejvíce to poznají senioři s nejnižšími penzemi, devíti z deseti lidí se zvýší důchod alespoň o 750 Kč měsíčně na 10 750 korun. Je to důsledek razantní politiky Jany Maláčové, naší ministryně práce a sociálních věcí.

Dalším zásadním zákonem, na který se roky čekalo, je zásadní novela insolvenčního zákona. Umožní rychlejší oddlužení a pomůže dětem, kterým s plnoletostí spadly do klína i dluhy po nezodpovědných rodičích. Třeba za nezaplacené jízdné či popelnice, jež za roky narostly do obludných rozměrů. V osmnácti letech místo férového startu do života je pak čeká setkání s exekutorem a pád do dluhové pasti, z níž často není úniku.
Novela zákona umožní oddlužení do tří let, vyřeší problém nespravedlivých pokut a zruší v tomto případě hranici pro splacení dluhu. Velký dík patří sociálnědemokratické poslankyni Katce Valachové, která tomuto zákonu věnovala obrovskou energii a přesvědčila kolegy napříč politickým spektrem, aby pro zákon zvedli ruku.

Ve třetím čtení sněmovnou také prošel zákon o poštovních službách včetně mého pozměňovacího návrhu, který zvyšuje strop platby státu České poště za tzv. univerzální službu, to znamená za služby, které si od ní stát objednává – garance doručení zásilek, síť poboček a tak dále. Nepřeháním, když řeknu, že to Českou poštu zachrání a pomůže to jejím zaměstnancům.
Novela zajistí nejen 800 milionů Kč, jež stát podniku „dluží“ za služby v letech 2013 a 2014, které je pošta povinná pro občany provozovat, ale zároveň dojde k navýšení limitu za úhradu těchto služeb ze současných 500 milionů Kč za rok na 1,5 mld. Kč ročně.

Českou poštu dlouho nikdo nechtěl řešit, podařilo se nám to po velkém úsilí až teď a otevřeli jsme poště cestu k tomu, aby byla skutečně moderní a efektivní firmou, která bude poskytovat kvalitní služby. Pro pošťáky je to skvělá zpráva. Končí stav nejistoty, vedení pošty už ví, s jakými finančními prostředky může počítat ve svém projektu transformace podniku. Zaměstnanci se mohou těšit, že platy i jejich postavení bude konečně odpovídat 21. století.

Tyto zákony míří do Senátu a k podpisu prezidentovi, věřím, že i tam projdou hladce.

Ministryně Jana Maláčová ve středu zabodovala i se svým návrhem na zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun. Po 12 letech, kdy ho naposledy zvyšovala také ČSSD.

Přesně tohle je smysl sociální demokracie, bez které by návrh na zvýšení vůbec nevznikl. Slíbili jsme, že „rodičák“ zvýšíme a splnili jsme to.

Kromě zvýšení rodičovského příspěvku bude nově možné umístit dvouleté děti do školky nebo předškolního zařízení až na 92 hodin měsíčně, aniž by rodiče přišli o rodičovský příspěvek, dosud to bylo možné pouze do 46 hodin.

Změny pomohou rodičům sladit jejich rodinný a pracovní život. Rodiče si to za tu ohromnou dřinu a čas věnovaný dětem zaslouží. A další návrhy na podporu rodin budou následovat: flexibilní pracovní úvazky, dostupnější předškolní péče nebo lepší vymáhání výživného.

Když ČSSD má prostor ve vládě prosazovat svůj program, dokáže to. Tento týden to nebyla žádná výjimka, od prvního července například marodi dostávají nemocenskou od prvního dne nemoci. Výsledek úsilí a tvrdého vyjednávání ČSSD, aby skončil asociální pravicový experiment, kdy zaměstnanci museli marodit první tři dny zadarmo.

Koaliční projekt věcně funguje velmi efektivně, podmínkou je, že si strany mají právo nominovat své ministry, kteří prosazují jejich program. Pokud to bude platit i v následujících měsících a letech, bude mít účast ve vládě smysl. Pokud by to dál možné nebylo, budeme náš program prosazovat v opozici.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.