Hamáček (ČSSD): Parlament nesmí být plantáž, nad kterou sviští bič otrokářů

18.09.2014 15:27

Řeč na 17. schůzi Poslanecké sněmovny dne 18. 9. 2014

Hamáček (ČSSD): Parlament nesmí být plantáž, nad kterou sviští bič otrokářů
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já tu debatu pokládám za velmi závažnou, protože se týká zákona, kterým se řídí chod tohoto ctěného orgánu. A prosím, abychom ji vedli v konstruktivní debatě a pokud možno bez emocí.

Já samozřejmě nikomu a nikdo z nás snad neupíráme právo navrhnout cokoliv. A každý z nás má ale také právo si k tomu říci svoje a také má právo se k tomu v hlasování vyjádřit. Takto by to mělo být a doufám a věřím, že to takto bude.

Můj osobní názor je všeobecně znám, já jsem ho prezentoval i v médiích, ale zopakuji ho. Já, když jsem tady mluvil s tím svým úplně prvním projevem, tak jsem říkal, poté, co jste mi skoro všichni dali svoji důvěru, že bych chtěl, aby Parlament byl dílnou, ve které budou vznikat zákonné normy, ale co bych nechtěl, aby to byla plantáž, nad kterou sviští bič otrokářů.

A právě proto nemohu přijmout návrhy na omezení práv opozice. Já jsem ochoten debatovat a pravděpodobně i hlasovat pro věci, které upřesní, zpřesní chod Sněmovny, ale nebudu nikdy hlasovat pro omezení práv opozice vystupovat, protože platí to, co je i v judikátech různých evropských soudních institucí - opozice má právo říci svoje, ale potom vládní většina by měla mít možnost rozhodnout.

A pokud to takto bude fungovat, tak zásadním způsobem zlepšíme vnímání Parlamentu v České republice, ale nezlepšíme to tím, že opozici zavřeme do nějaké cely a budeme je pouštět pouze po kouskách. To opravdu nejde. (Potlesk z celého sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…