Hamáček (ČSSD): Prosadili jsme růst platů pro zaměstnance veřejného sektoru

01.09.2018 19:50

Tlak ČSSD při vyjednávání o růstu platů ve veřejném sektoru se vyplatil. Na platy státních zaměstnanců půjde v příštím roce o 3 miliardy korun více, než původně navrhovalo hnutí ANO. Tarifní složka platu tak vzroste o 4 procenta, další navýšení se promítne v pohyblivé složce. Celkový růst přesáhne procentuální hranici 8 procent.

Hamáček (ČSSD): Prosadili jsme růst platů pro zaměstnance veřejného sektoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

ČSSD bude nyní prosazovat přijetí vládního nařízení, aby se finanční prostředky dostaly k těm nejhůře placeným zaměstnancům a pracovníkům na nejnižších pozicích. Již dříve se ČSSD podařilo prosadit, aby platy učitelů od příštího roku vzrostly o 15 procent a nepedagogických pracovníků ve školství o 10 procent.

„Já dohodu pokládám za velmi dobrou. Oproti původnímu návrhu, který byl na stole, je to navýšení prostředků o 3 miliardy korun, to znamená, je to podstatný nárůst. V průměru je to lehce přes 8 procent. Zásadní je, že je to dobrá zpráva pro všechny zaměstnance. My jsme se snažili v rámci jednání o to, aby se navýšení co nejvíce dotklo těch, kteří mají nižší příjmy," řekl na tiskové konferenci předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Dlouhodobě ČSSD zdůrazňuje, že v době rostoucí ekonomiky a poptávce privátního sektoru po nových zaměstnancích je nutné udržet kvalitu a rozsah veřejných služeb. Právě férové a slušné platové podmínky pro zaměstnance státu mohou zabránit jejich odchodu. Ve státní správě pracují většinou lidé s vysokoškolským vzděláním, přitom mnoho z nich má nižší finanční ohodnocení než zaměstnanci v supermarketu.

Jan Hamáček uvedl, že příslušníci bezpečnostních složek si polepší o 2 procenta v tarifech a o 6 procent v rizikovém příplatku. „Já ještě budu samozřejmě jednat s policejním prezidiem a vedením hasičského záchranného sboru tak, jak přesně nastavit rizikové příplatky, aby se peníze dostaly přímo k těm, kteří jsou ve výkonu služby," dodal.

Koaliční návrh o růstu platů ve státním sektoru bude v pátek představen zástupcům odborových organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…