Hamáček (ČSSD): Reakce Babiše na zprávu k reorganizaci policie je útokem na parlamentní demokracii

03.02.2017 14:39

Jako předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, která reprezentuje demokratický systém naší země, jsem pobouřen reakcí ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na dnes zveřejněnou závěrečnou zprávu parlamentní vyšetřovací komise k reorganizaci policie.

Hamáček (ČSSD): Reakce Babiše na zprávu k reorganizaci policie je útokem na parlamentní demokracii
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Komisi ustanovila právě Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, která také v demokratickém hlasování zvolila všechny její členy včetně předsedy. Označovat nyní závěry několikaměsíčního důkladného vyšetřování této parlamentní komise za šaškárnu a tvrdit o nich, že jsou účelové, považuji za útok na samotné základy parlamentní demokracie v České republice. Vyšetřovací komise má pravomoci policejního orgánu a její zpochybňování, motivované zcela jasně politickými zájmy Andreje Babiše, je nejen krajně nezodpovědné, ale z úst člena vlády navíc velmi nebezpečné.

Rozumím tomu, že je Andrej Babiš ze závěrů komise nervózní. To je ale důsledek jeho vlastní očerňující a na nepravdách postavené kampaně, kterou okolo reorganizace policie před krajskými volbami sám rozpoutal s cílem poškodit politické soupeře. V žádném případě ho to ale neopravňuje k tomu, aby nyní zpochybňoval závěry objektivního vyšetřování komise, ve které usedli zástupci všech parlamentních stran, včetně i zástupce hnutí ANO. Dnešní reakce Andreje Babiše je o to více nepochopitelná, že komise schválila závěry svého vyšetřování jednohlasně, pro závěrečnou zprávu tedy zvedl ruku i poslanec za hnutí ANO Bohuslav Chalupa. Vyzývám proto na ministra Babiše, aby mírnil své budoucí výroky v této věci a za ty dnešní se omluvil jak vyšetřovací komisi, tak veřejnosti.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce