Hamáček (ČSSD): Rozvíjet vztahy s Polskem považuji za velmi potřebné

20.10.2014 6:27

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a jeho polský protějšek Radosław Sikorski jednali v Gdaňsku zejména o česko-polských vztazích, propojení dopravní a energetické infrastruktury, ale také o ukrajinské krizi a parlamentní spolupráci na bázi zemí V4. Šlo o historicky první jednání vedení české Sněmovny a polského Sejmu.

Hamáček (ČSSD): Rozvíjet vztahy s Polskem považuji za velmi potřebné
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Setkání šéfů Sněmovny a Sejmu se uskutečnilo v rámci společného zasedání vedení obou zákonodárných sborů, oba předsedové se domluvili, že setkání je vhodnou platformou k výměně názorů a že se bude v budoucnu pravidelně opakovat.

Vedení Sněmovny a Sejmu se shodla, že vzájemné dvoustranné vztahy jsou velmi nadstandardní a blízké. Na jednání se diskutovalo o dopravě a energetice; v těchto oblastech mají oba státy určité rezervy. Severo-jižní spojení dálničních sítí představuje pro ČR i PR prioritu, podobně je na tom rovněž propojení energetické infrastruktury. Napojení sítí by přineslo Česku i Polsku velký ekonomický potenciál. Česká strana by se při budování dálnic chtěla inspirovat polskou zákonnou úpravou.

Jednání nemohlo samozřejmě opomenout současnou ukrajinskou krizi, přičemž obě strany považují za prospěšné se vzájemně informovat a hledat v této věci společný postoj. Také spolupráce v rámci visegrádské skupiny je důležitá a představuje pro obě země smysluplný projekt. Ten pomáhá celému regionu prosazovat společná stanoviska v rámci EU. Dalším tématem jednání byla parlamentní spolupráce, která neprobíhá jen na nejvyšší úrovni, jako dnešní setkání, ale odehrává se v rovině společných pracovních skupin. Lze konstatovat, že česko-polská parlamentní spolupráce je příkladem kvalitní součinnosti a bude se dále rozvíjet.

„Témat mezi našimi blízkými zeměmi, kterých jsme se dnes dotkli, je mnoho, ale co považuji za nejdůležitější je to, že máme s Polskem dobré a bezproblémové vztahy, které setkání, jako je to v Gdaňsku, dále posouvá a rozvíjí. Výměnu názorů a ladění společných postojů s Polskem, ale také bližší vzájemné poznání považuji za velmi potřebné,“ vysvětlil Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny.

Jan Hamáček společně s vedením Sněmovny navštívil v Gdaňsku rovněž památník Westerplatte, kde uctil památku obránců Polska před německou přesilou. Právě na tomto místě začala 1. září 1939 německá invaze do Polska a tím i druhá světová válka. Další zastávkou vedení Sněmovny v Gdaňsku bylo nové muzeum Solidarity, které detailně mapuje přechod k demokracii nejen v Polsku, ale v celém tehdejším východním bloku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…