Hamáček (ČSSD): Senioři nesmějí přijít o zvýšení důchodů jen díky pasivitě politiků

03.08.2018 10:01

Předseda ČSSD Hamáček zaslal dopis předsedovi PSP ČR Vondráčkovi: Důchody musíme zvýšit hned od 1. ledna 2019!

Hamáček (ČSSD): Senioři nesmějí přijít o zvýšení důchodů jen díky pasivitě politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Ve čtvrtek 2. srpna 2018 zaslal předseda ČSSD Jan Hamáček dopis předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi, ve kterém požádal o co nejrychlejší svolání schůze, kde by se měl řešit zákon o důchodovém pojištění, který byl 19. července vrácen Senátem.

Pokud se bude zákon o důchodovém pojištění projednávat až v září, mohlo by se zvýšení penzí zdržet. Postoj sociální demokracie zůstává stejný. Základní výměra důchodů, pevná část penze vzroste o 320 korun a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste o 918 korun. Lidé starší 85 let navíc získají k důchodu další tisícikorunu.

Z dopisu Jana Hamáčka předsedovi poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi: „Jakožto člověk, který byl v minulosti ve vedení Sněmovny, si uvědomuji veškeré náležitosti legislativního procesu, ale úkolem nás politiků je se s takovými mimořádnými situacemi vypořádat. Zvláště pro mne jako sociálního demokrata je důležité, aby v tomto konkrétním případě senioři nepřišli o zvýšení svých starobních důchodů od nového roku jen díky pasivitě politiků. Zejména starší senioři nad 85 let, kteří mají nejnižší penze, avšak zároveň vyšší výdaje na péči, by odkladem účinnosti novely zákona trpěli nejvíce“.

Chceme dát seniorům jistotu, že k navýšení jejich penze skutečně dojde. Rozhodnutí Senátu nesmí oddálit účinnost novely a ohrozit největší meziroční navýšení v historii země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…