Hanák (ČSSD): Škoda Transportation má na dodání 36 měsíců

21.12.2019 7:37

Jihomoravský kraj podepsal s dodavatelem smlouvu na výrobu 37 nových železničních jednotek.

Hanák (ČSSD): Škoda Transportation má na dodání 36 měsíců
Foto: ČT
Popisek: Roman Hanák

Potvrzeno. Lidé využívající pro cestování v rámci regionu železniční dopravu se mohou těšit na pohodlnou jízdu novými vlaky. Zástupci Jihomoravského kraje dnes (20. prosince 2019) podepsali smlouvu s firmou Škoda Transportation na dodávku 37 nových železničních jednotek za 6,651 miliardy korun. Kromě výroby vlaků byl součástí veřejné zakázky i full-service těchto jednotek na 30 let. Na páteřní regionální linky S2 a S3 by nové jednotky měly vyjet nejpozději v průběhu roku 2022.

„Doufám, že dnešní podpis smlouvy potěší všechny uživatele našeho Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Jedná se o vyvrcholení dlouholeté snahy kraje o zásadní modernizaci vozového parku na naší regionální železnici a jsem rád, že se tak zúročila pečlivá příprava a obrovské nasazení všech zúčastněných, díky nimž se povedlo přivést projekt až do tohoto stádia,“ konstatoval po podpisu smlouvy hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Moderní nízkopodlažní elektrické vlaky vybavené wifi připojením a dalšími vymoženostmi moderní doby nakupuje kraj od Škody Transportation ve dvou variantách. Do 31 větších se komfortně vejde až 310 cestujících, zatímco 6 menších jich pojme 140. „Na jejich výrobu má teď dodavatel podle smlouvy 36 měsíců. Zástupci Škody Transportation nás ujistili, že mají dostatečné výrobní kapacity, a všechny nové jednotky tak budou dodány včas,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

„Naše jednopodlažní jednotky z rodiny RegioPanterů našly v posledních letech svoje uplatnění a oblibu v regionální, příměstské a meziměstské dopravě. Podpisem této smlouvy se výrazně rozrůstá rodina těchto škodováckých vlaků, které přispěly k výraznému zkvalitnění železniční dopravy. Brzy bude v ČR v provozu více než sto těchto moderních vozidel. Navíc v příštím roce vyjedou do provozu také na Slovensku a v roce 2022 i v Lotyšsku,“ říká předseda představenstva a Prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Na obrovskou zakázku Jihomoravský kraj využije i dotaci z Operačního programu Doprava Evropské unie ve výši 5,5 miliardy korun. „Všechny kraje měly možnost na tyto peníze dosáhnout. Jihomoravský kraj díky tomu, že začal soutěž na dodavatele velmi brzy a intenzivně připravovat, je ale jediným regionem, který tuto příležitost bezezbytku využil. V současné chvíli čekáme na administrativní potvrzení dotace,“ doplnil Hanák.

Příští rok začne Jihomoravský kraj připravovat výběrové řízení na dopravce, který bude (nejen) s novými vlaky na železnici jezdit poté, co skončí smlouva s Českými drahami. Tu má kraj uzavřenou do konce roku 2022 s možností prodloužení až o další tři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…