Hašek: Ministr Babiš prokázal, že je skutečně pragmatickým politikem

05.04.2014 8:20

Hostem 10. jednání Rady AKČR v Praze byl ministr financí Andrej Babiš.

Hašek: Ministr Babiš prokázal, že je skutečně pragmatickým politikem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Jednání rady AKČR, které se v pátek 4. 4.2014 konalo v Praze mělo mimořádného hosta. Tím byl vicepremiér a ministr Financí Andrej Babiš, který jednání hejtmanů navštívil v doprovodu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové.

Výměna názorů na současnou roli krajů a na jejich aktuální problémy, které se začali hromadit za doby vlády premiérů Topolánka a Nečase vykrystalizovala ve vzájemné pochopení, kdy na jedné straně hejtmani krajů akcentovali negativní a až dramatické dopady opatření předchozích vlád na krajské rozpočty a na straně druhé ministři vlády sdělovali své postoje ke státnímu rozpočtu a rozpočtovému určení daní. Ministr financí zdůraznil, že státní rozpočet musí být úsporný a z jeho pohledu rozhodně nechce dopustit, aby docházelo k plýtvání veřejnými prostředky.

Oboustranná ochota vzájemně respektovat postoje obou stran vyústila ve shodu na základních tématech, především na potřebě změny rozpočtového určení daní, a to tak, aby krajům byly vráceny prostředky, o které je připravila předchozí rozhodnutí ministerstva financí za doby pravicových vlád. Tento krok zajistí, aby kraje mohly řádně vykonávat své kompetence v oblasti zdravotnictví,sociálních věcí či dopravy. Krajům by měla být vrácena částka cca  3.5-4 mld Kč.

Jednání postupně v pragmatickém duchu odhalila témata, kterým by se kraje a hejtmani s ministrem financí měli dál věnovat a obě strany dospěly ke rozhodnutí vytvořit společnou pracovní skupinu a dál pokračovat v rozpracovaných jednáních. Kraje by například do budoucna chtěly získat část peněz z výnosu spotřební daně z pohonných hmot. Peníze by chtěly účelově využívat na dopravní infrastrukturu.

"Bavili jsme se do budoucna i o možnosti krajů podílet se na daních určených pro silniční infrastrukturu. Kraje převzaly od státu silnice 2. a 3. tříd a nedostali jsme na to ani korunu. Chceme pro kraje do budoucna účelově zajištěný zdroj příjmů pro dopravní infrastrukturu," uvedl k tématu předseda AKČR Michal Hašek.

Zásadním výstupem jednání pak je, že ministr Babiš uznal požadavky hejtmanů a jejich argumenty za oprávněné a slíbil, že v rámci rozpočtového určení daní dojde ke změnám a k návratu ke stavu před rokem 2009, což znamená, že by se kraje měli od roku 2015 dočkat navýšení svých rozpočtů až o 4 miliardy kč.

K jednání s ministrem Babišem dále uvedl předseda AKČR  Michal Hašek: "Jsem rád, že se nám na první společném setkání, i přes počáteční rozpory, povedlo s panem ministrem Babišem najít společnou řeč a kdy pan ministr prokázal, že je skutečně pragmatickým politikem. Věřím, že nastává doba skutečných činů, které mají daleko od politikaření bývalých vlád, a že občanům krajů budeme moci dál plnit své sliby a závazky, bez toho  abychom museli sahat na krajské rozpočty a omezovali například sociální služby nebo veřejnou dopravní obslužnost" Dodal k jednání předseda AKČR Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…