Hašek: Podpora inovací představuje hlavní konkurenční výhodu vyspělých ekonomik

24.10.2013 16:40

Biotechnologický park má zelenou

Hašek: Podpora inovací představuje hlavní konkurenční výhodu vyspělých ekonomik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Z dlouhodobé iniciativy představitelů Krajské hospodářské komory jižní Moravy a za významné podpory představitelů Jihomoravského kraje, Masarykovy univerzity a města Brna, bylo dne 16. října 2013 Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace v rámci Operačního programu Podnikání a inovace, na realizaci projektu Biology Park Brno.

Myšlenka na vytvoření infrastruktury a aktivního prostoru pro inovativní podnikatelské subjekty orientované na biotechnologie a biomedicínu, vznikla již v roce 2009, v souladu s definovanou strategií Jihomoravského kraje a města Brna. Hlavním cílem projektu je podpora hospodářského rozvoje regionu, převážně v oblastech rozvoje konkurenceschopnosti a přenosu výsledků výzkumu a vývoje na trh. „Podpora inovací představuje v současné globalizované ekonomice hlavní konkurenční výhodu vyspělých ekonomik. Jihomoravský kraj se začal věnovat soustavné podpoře inovací jako první z našich regionů. Od té doby byly zformulovány a realizovány již tři regionální inovační strategie. Aktivity realizované v rámci všech třech inovačních strategií nás stavějí na přední místo v oblasti podpory výzkumu, vývoje a inovací nejen v České republice, ale i v rámci střední Evropy. Vznik biotechnologického parku v Brně jako dalšího z řady podobných moderních institucí v moravské metropoli je potvrzením potvrzeni správnosti orientace regionu na vědu, výzkum a inovace,“ konstatoval hejtman Michal Hašek.

Nástrojem naplnění tohoto cíle se stane v polovině roku 2015 dokončený objekt biotechnologického parku a podnikatelského inkubátoru Biology Park Brno, který rozšíří a doplní oblast univerzitního kampusu Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích, v těsné blízkosti Fakultní nemocnice Brno.

Logicky tak naváže na již fungující biomedicínský inkubátor Jihomoravského kraje INBIT, pavilon Integrovaných laboratoří biomedicínských technologií ILBIT nebo Středoevropský technologický institut CEITEC.

V rámci tohoto projektu vznikne více než 6500 m2 plochy moderního biotechnologického parku a podnikatelského inkubátoru, nabízejícího k pronájmu plně vybavené chemické a biotechnologické laboratoře v různých stupních čistoty prostředí, kancelářské prostory a prezentační plochy, primárně určené k realizaci vědecko-výzkumných záměrů a inovativních projektů orientovaných na biologické vědní obory. Pronajímané prostory mohou být na přání klienta vybaveny i konkrétními přístroji a technologiemi, potřebnými k dosažení výzkumných cílů.

Jak uvedl Petr Kostík, ředitel Krajské hospodářské komory jižní Moravy a předseda představenstva společnosti Biology Park Brno a.s., zřejmý důraz je kladen na budoucí úzkou spolupráci zástupců podnikatelského a akademického prostředí, čehož je důkazem sama realizace projektu Biology Park Brno, ale i již probíhající výstavba Vědeckotechnického Parku Brno ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …