Hašek: Zpackaná transformace krajských nemocnic pokračuje

24.10.2022 9:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zbrklé transformaci krajských nemocnic Jihomoravského kraje

Hašek: Zpackaná transformace krajských nemocnic pokračuje
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Kauza zpackaného startu transformace krajských nemocnic Jihomoravského kraje, na který jsem jako první upozornil v den projedání mimořádných materiálů v Radě JMK, pokračuje. Krajská koalice se sice sešla se zástupci opozice, ale prakticky má tento formát posloužit jen jako fíkový list k již Radou JMK schválenému doporučení Zastupitelstvu posvětit 3. listopadu bez předchozí veřejné odborné diskuse a bez diskuse se zaměstnanci krajských nemocnic, odbory a pacientskou veřejností transformaci krajských nemocnic do jedné akciové společnosti.

Hejtman Grolich pochopil, že jde o politický granát, který mu může vybuchnout v rukou podobně jako Jiřímu Čunkovi v Zlínském kraji, kde jej toto téma připravilo o hejtmanský post, a dává od celé zálezitosti ruce pryč - vše má řešit krajský radní pro zdravotnictví Kasala z ODS, kterému byl k ruce ustaven "koordinátor" MUDr. Maráček. Ten stejný MUDr. Maráček, který měl na starosti zdravotnictví v Čunkově Zlínském kraji a chystal projekt zlínské meganemocnice.

Je nepřijatelné, aby se takto zásadní materiál nepřipravoval pod veřejnou kontrolou, nediskutoval v nemocnicích, v pracovních orgánech zastupitelstva a rady kraje, aby byl položen na stůl na poslední chvíli, prakticky jen tři týdny před jednáním zastupitelstva. Právě tento pochybný a překotný způsob "protlačení" transformace všech krajských nemocnic do jedné akciové společnosti bohužel poškozuje samotnou správnou myšlenku transformace krajského zdravotnictví obecně a ukazuje totální manažerskou a politickou neschopnost odpovědných lidí ve vedení Jihomoravského kraje. Celou věc už jen podtrhuje angažmá MUDr. Maráčka s jeho historií manažerského působení ve Zlíně a Olomouci.

Jihomoravské zdravotnictví, jeho zaměstnanci i uživatelé-pacienti si zaslouží úplně jiný přístup. Nejdříve mají být komunikovány dosavadní práce a jejich výstupy včetně navržených variant dalšího postupu. K tomu má být vedena diskuse ve všech dotčených nemocnicích, v krajské tripartitě mezi sociálními partnery, se zdravotními pojišťovnami, se zástupci pacientské veřejnosti. Na stole mají být propočty variant, jaké přinesou změny, důsledky, kolik bude celý proces stát a jaké budou jeho přínosy na konci transformace. Toto se opravdu nedá zvládnout za tři týdny.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí

Hejtman kraje má pravomoc pozastavit rozhodnutí rady kraje, pokud má za to, že je nesprávné. Já jsem takové rozhodnutí udělal jedinkrát za osm let ve funkci hejtmana v oblasti školství a velmi pečlivě jsem takový výjimečný postup zvažoval. Dnes mám zcela jasno - hejtman Jan Grolich by se měl do celé věci vložit v zájmu kraje a jeho občanů a této výjimečné kompetence využít. Pozastavit paskvil, předložený snad jen z nezkušenosti radním Kasalou, a nechat jej zrušit na jednání Zastupitelstva JMK společně s přijetím závazného harmonogramu přípravy transformace krajského zdravotnictví Jihomoravského kraje v letech 2023-2024. Bez předjímání výsledku v podobě krajské akciovky. To musí prokázat následná debata a propočty.

Zároveň by měl hejtman do takového harmonogramu zapojit a z vlastní iniciativy svolat krajskou tripartitu, kde se o transformaci pobaví také sociální partneři. Současná krajská opozice by měla okamžitě jednat a koordinovat svůj postup především s odbory. Na zbrklost a rozhodování pod tlakem není ve věci budoucnosti krajského zdravotnictví místo.

Apeluji na současné představitele Jihomoravského kraje - chybu může udělat každý, ale jenom blbec chybu opakuje či v ní setrvává:
p.s. Připojuji pro Jihomoraváky text petice proti zbrklé transformaci, která má být proválcována již 3. listopadu 2022 na krajském zastupitelstvu:

petice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…