Havlíček (ANO): Green Deal není v tuto chvíli žádná uzavřená smlouva

13.01.2022 8:23

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 13. ledna 2022 - žádost Vlády ČR o vyslovení důvěry

Havlíček (ANO): Green Deal není v tuto chvíli žádná uzavřená smlouva
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Tak děkuji, děkuji i za tu diskusi, už to bude rychlovka. Jenom k tomu Green Dealu, co zde padlo. Ta situace se stále obrací k tomu, co bylo, kdo se k čemu zavázal. Mohl bych se opakovat, že Green Deal, abychom to jenom ještě jednou definitivně měli, není v tuto chvíli žádný podpis, žádná uzavřená smlouva. Je to politický závazek, na základě kterého se v tuto chvíli připravuje scénář toho, jak se bude naplňovat. To je ten známý balíček Fit for 55, ke kterému jsme dali negativní stanovisko, zaplať pánbůh, Senát to odsouhlasil, o tom se dneska diskutuje. A to, co jsme tam negociovali, mimo těch desítek miliard korun, které byly navíc, bylo současně to, že naštěstí neplatí těch 55 % pro každou zemi, ale platí pouze pro celek. A máme tím pádem si domluvit třeba 47 - 48 %. Ale to věřím, že příští vláda zvládne dobře.

Ale já jsem se ptal na něco úplně jiného. Já bych i respektoval to, že je někdo proti Green Dealu. Já jsem si jenom nebyl jistý, jak vlastně pětikoalice je v tuto chvíli směřovaná, protože v politických diskusích jsem z jedné strany hodně tlačen k tomu částí pětikoalice, že Green Deal je největší zlo, které tady je, a když se podívám na programové prohlášení, tak na první řádce je, že Green Deal je pro nás příležitostí - a pak je tam oslava na Green Deal. Tak já jsem chtěl čistě jenom vědět, jestli tedy pětikoalice je pro ten Green Deal, nebo jestli je proti tomu Green Dealu. A zdvořile jsem se jenom zeptal, že respektuji to i to, ale když tam někdo ale napíše, že to je oslava, že by bylo dobré v tom programovém prohlášení mít vyčíslená i ta rizika, když ne vyčíslená, tak minimálně navrhnout scénář toho, jak se bude postupovat vůči těm, na které to dopadne negativně. Protože určitě se shodneme na tom, že tam příležitost je, ale stejně tak se asi shodneme i na tom, že tam jsou určitá rizika. A to je to, co mi chybí v tom programovém prohlášení.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…