Havlová (VV): A Indonésie hoří. Bojkotujme palmový olej! je to svinstvo, kterým nás krmí

05.11.2015 14:20

Palmový olej je stejně jako biopaliva z řepky olejky naprosto slepá ulička, která nadělá x krát více škody než užitku. Mamon však v posledních týdnech totálně zatemnil mozek obyvatelům Bornea a dalším Indonésanům.

Havlová (VV): A Indonésie hoří. Bojkotujme palmový olej! je to svinstvo, kterým nás krmí
Foto: VV
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Ti  v katastrofálním měřítku vypalují stávající vegetaci své rodné země, jen aby získali almužnu od nadnárodních koncernů.

V odborných článcích zaměřených na zdravou výživu si můžeme často číst o škodlivosti palmového oleje kvůli nasyceným mastným kyselinám. Tento olej se přidává skoro do všech cukrovinek přes kosmetiku a pro výrobce představuje jen alternativu, jen levnou náhražku, která však škodí zdraví podobně jako třeba levný fruktózový sirup, jemuž většina USA může poděkovat za pneumatiku kolem pasu a ztučnělá játra.

Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, v masovém měřítku podléhají poslední tropické pralesy v Indonésii, v Africe i Jižní Americe. Jsem zděšena, kam až zašla touha po zlevňování potravin na úkor nás zákazníků. Ba co je nejhorší, že kvůli tomu mizí původní vegetace ostrovů, jako nyní v případě Bornea s rozlohou desetkrát převyšující ČR. Podle posledních informací požár zuří po celé Indonésii v délce 5000 km!


Jak mizí původní vegetace Bornea

Další pohroma nastává při pěstování této palmy. Pesticidy jsou ve velkém vpravovány do půdy a následně zamořují i podzemní vodu.  

Jsem ale ráda, že se u nás konečně objevují zodpovědní spotřebitelé, kteří neváhají rozluštit miniaturní písmo na složení výrobku a v případě obsahu palmového oleje jej z jídelníčku nadobro vyřadí. I na facebooku jsem objevila početné skupiny, které tuto zkázonosnou surovinu zarytě bojkotují. Pokusím se otázku palmového oleje otevřít na zemědělském výboru, protože se dotýká nás všech. Když může být dnes napsáno na výrobku velkým písmem GMO free, proč by tam nemohlo být napsáno PO free.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…