Hejtman Běhounek: Nevhodně uložené vytěžené dřevo se stává u silnic nebezpečnou překážkou

07.09.2018 20:57

Na území Kraje Vysočina je v současné době z důvodu kůrovcové kalamity masivně těženo napadené dřevo.

Hejtman Běhounek: Nevhodně uložené vytěžené dřevo se stává u silnic nebezpečnou překážkou
Foto: c-m-t.cz
Popisek: Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina

Množí se případy, kdy vlastníci lesa nebo firmy, které jsou na těžbu najaté, skladují kulatinu na silničních pozemcích, v příkopech nebo na krajnicích. „Podle informací správce krajských komunikací nejde o jeden případ, ale o desítky zjištěných případů. Nevhodně uložené vytěžené dřevo na mnoha místech představuje zásadní a neočekávanou překážku v silničním provozu, která ohrožuje bezpečnost a plynulost silničního provozu. V několika případech musí neoprávněné užívání silničních pozemků řešit Policie České republiky,“ upozorňuje hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Tomáš Mátl z Krajské správy a údržby silnic Vysočiny potvrzuje, že neoprávněného užívání silničních pozemků neustále přibývá a zřejmě počet bude geometricky narůstat. Dřevo není ve většině případů zajištěno před zřícením, uložením do příkop dochází k narušení funkce odvodnění, manipulací  a nakládkou dochází k poškození vozovek, krajnic a příkopů s nemalými náklady na opravu. Nesprávně uložené dřevo  tvoří pevnou překážku silničního provozu a představuje obrovské nebezpečí pro bezpečnost silničního provozu, dřevo uložené  v zatáčkách brání rozhledu. „Situace už je natolik závažná, že jsme byli nuceni za poslední měsíc podat řadu podnětů silničním správním úřadům a Policii ČR na neoprávněné používání silničního pozemku. Zároveň v případech, kdy došlo při manipulaci s dřevní hmotou k poškození vozovky a silničního tělesa, vymáhá správce komunikací na dohledaných firmách a vlastnících náklady na opravu a uvedení komunikace do původního stavu. V některých případech se jedná o značné částky v řádu desítek tisíc korun,“ upozorňuje Tomáš Mátl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…