Hejtman Bernard: Speciální cisterna poskytne hasičům další možnosti

12.03.2018 8:35

Na požární stanici Plzeň Střed si v pátek 9. března 2018 převzali z rukou hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda a primátora města Plzně Martina Zrzaveckého profesionální hasiči symbolické klíčky od nové, speciální cisterny SCANIA.

Hejtman Bernard: Speciální cisterna poskytne hasičům další možnosti
Foto: archiv Josefa Bernarda
Popisek: Josef Bernard

Za její nákup zaplatil Plzeňský kraj 5,79 mil korun, město Plzeň se podílelo na dovybavení cisterny částkou 2,8 mil korun. Součástí slavnostního předání vozu byla také praktická ukázka práce se stříkačkou na speciální nástavbě vozidla.

"Profesionální hasiči mají velmi těžkou práci, která vyžaduje perfektní techniku. A právě toto nové vozidlo poskytne opět lepší možnost vykonávat tuto nejen fyzicky náročnou službu. Jsem proto velmi rád, že jsme se jako kraj mohli podílet na podpoře těch, kteří zachraňují životy," uvedl hejtman Josef Bernard při předávání.

CAS 20 SCANIA je automobilová  stříkačka na podvozku Scania pro šestičlennou posádku, schopná brodit do hloubky 3/4m a zvládá statický boční náklon až 30stupňů. Zásoba vody je 3500l a pěnidla 2xxl.

To podstatné, čím se tento zásahový automobil liší od většiny automobilových stříkaček, se skrývá v nástavbě vozidla. Je to řezací a hasicí zařízení COBRA, které umožňuje současně hašení i řezání proudem vody při spotřebě pouhých 60l vody/min. Při použití přimísení abraziva, může COBRA dělit materiály, jako jsou ocel, kámen, cihly, dřevo, sklo a další.

Umístění COBRY na prvovýjezdové vozidlo požární stanice Střed nebylo zvoleno náhodně. Jedná se o nejvytíženější plzeňskou stanici s více než tisícem výjezdů ročně. Ve svém hasebním obvodu má tato stanice velké průmyslové podniky a logistická centra jako je areál bývalé Škodovky, nebo průmyslová zóna na Borských polích, či historické budovy v centru města, což jsou místa, kde se nejvíce projeví potenciál zařízení schopného pronikat konstrukcemi a hasit jinak nedostupná ohniska požárů.

Technický prostředek tohoto typu výrazně zvýší akceschopnost jednotky.

V Plzni se jedná již o druhé zařízení tohoto typu a celkově čtvrté v Plzeňském kraji. Do budoucna by HZS Plzeňského kraje chtěl, aby byly systémy COBRA na všech centrálních požárních stanicích v kraji.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…