Hejtman Červíček: Letos dá kraj na obnovu silnic okolo 900 milionů korun

09.04.2021 14:32

Na obnovu krajské silniční sítě, tedy silnic II. a III. třídy a mostů, půjde letos 917,2 milionů korun. Daří se tak udržet trend posledních čtyř let, během nichž Královéhradecký kraj investoval do dopravní infrastruktury téměř 4,5 miliardy korun.

Hejtman Červíček: Letos dá kraj na obnovu silnic okolo 900 milionů korun
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Letos se zahájí 22 nových staveb s předpokládanou hodnotou 569,8 milionů korun. Z loňska přechází 5 staveb, na nichž bude letos prostavěno přes 277,4 milionů korun.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

V rámci investic do průmyslové zóny na Rychnovsku se bude realizovat 1 stavba v hodnotě 70 milionů korun – obchvat Domašína. Celkem se tak jedná o 28 staveb v hodnotě 917,2 milionů korun.

„Představuje to výstavbu 50 kilometrů silnic a 6 mostů. Vedle celkových rekonstrukcí budeme opět provádět i souvislé opravy, takže objem prostředků určených do dopravní infrastruktury bude ještě vyšší,“ říká radní Václav Řehoř odpovědný za oblast dopravy a majetku.

Také letos je nejvýznamnějším zdrojem financování u nových i přecházejících staveb Integrovaný regionální operační program (IROP). Významné prostředky poskytne také Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a s rekonstrukcí silnic v příhraničních oblastech pomůže program Interreg.

K nejvýznamnějším stavbám zahajovaným v roce 2021 patří rekonstrukce silnice II/ Chlum – Velký Vřešťov – Mostek, kilometr 33,251–35,757, druhá etapa rekonstrukce silnice II/285 Jaroměř – Nové Město nad Metují a druhá etapa rekonstrukce silnice II/280 z Libáně přes Dětenice směrem na hranice se Středočeským krajem.

V loňském roce investoval kraj do svých komunikací přes 1,2 miliardy korun. V rámci 31 staveb celkově zrekonstruoval téměř 62 kilometrů silnic a 5 mostů. Zároveň kraj provedl souvislé opravy nebo pokládku mikrokoberců na dalších téměř 34 kilometrech, na což vynaložil 116 milionů korun.

„Efektivní obnova silniční sítě zůstává jedním z hlavních cílů i pro nové krajské vedení, což dokládá plán oprav na letošní rok. Navíc jsem velmi rád, že stát na letos zahajovaných stavbách obchvatů Doudleb nad Orlicí, Jaroměře a Nové Paky velmi pravděpodobně v tomto roce prostaví zhruba jednu miliardu korun, dalších 2,3 miliardy investuje do dvou úseků dálnice D11 a za dalších zhruba 550 milionů korun provede rekonstrukce silnic první třídy. To představuje dalších zhruba 3,8 miliardy korun investovaných do silnic v Královéhradeckém kraji,“ dodává hejtman Martin Červíček.

Královéhradecký kraj spravuje zhruba 3 300 kilometrů silnic II a III. třídy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…