Hejtman Červíček: Připravujeme aktivaci mobilního odběrového týmu, který by zajišťovala armáda

23.11.2021 15:45 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj rozšířil kapacity testování a hledá způsoby, jak ulevit přetíženým nemocnicím.

Hejtman Červíček: Připravujeme aktivaci mobilního odběrového týmu, který by zajišťovala armáda
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Královéhradecký kraj patří v současné chvíli k jednomu z nejméně postižených regionů v republice, nicméně i zde počty neustále narůstají. Stálá pracovní skupina krizového štábu Královéhradeckého kraje na pravidelném jednání vyhodnotila stávající situaci. Klíčové pro následující dny bude testování, včasné podání monoklonálních protilátek, pokračující očkování a volná lůžka v nemocnicích.

„Zvyšuje se počet nakažených a roste potřeba testování metodou PCR, a to nejen kvůli plošnému testování ve školách. Laboratoře v krajských nemocnicích a Fakultní nemocnici Hradec Králové proto zdvojnásobily své kapacity oproti jarnímu stavu na téměř dva tisíce testů denně. Ve stávajících podmínkách je to maximální kapacita, ale hledáme možnosti, jak dokoupit další kapacity v externích laboratořích,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V Královéhradeckém kraji testy odhalily ke včerejšímu dni 554 nově pozitivních. Aktuálně je nejhorší situace v okrese Hradec Králové a výrazně se zhoršuje také na Rychnovsku. „Vzhledem k zvyšujícím se požadavkům na PCR testování připravujeme aktivaci mobilního odběrového týmu, který by zajišťovala Armáda ČR při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Vojáci by pomáhali s testováním žáků ve školách, kdyby plošné testování odhalilo velké ohnisko nákazy ve třídě a vyvstala tak potřeba ověření pomocí metody PCR,“ doplnil hejtman Červíček.

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40766 lidí

K 22. listopadu bylo v nemocnicích v kraji hospitalizováno 241 pacientů, z toho 36 na jednotkách intenzivní péče. Situace se však oproti minulým vlnám liší. „Oproti jarní krizi máme daleko více případů necovidových pacientů, kteří vyžadují akutní péči. Nemocnice omezují neakutní zákroky, protože jim dochází lůžka následné péče. Hledáme proto možnosti překládání necovidových pacientů do jiných zařízení, kde by jim byla poskytnuta veškerá doléčovací péče. Je to způsob, jak ulevit přetíženým nemocnicím,“ doplnil Martin Červíček.

Lékaři v krajských nemocnicích a hradecké fakultní nemocnici podali už přes 400 infuzí s neutralizačními monoklonálními protilátkami proti viru SARS-CoV-2. „Radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink žádal praktické lékaře, aby své pacienty, u kterých hrozí zhoršení nemoci covid-19 a tedy hospitalizace, posílali na aplikaci monoklonálních protilátek. Prokazatelně to funguje a tímto způsobem se nám daří snižovat zátěž na nemocnice,“ doplnil hejtman Červíček.

V Královéhradeckém kraji bylo k pondělí 22. listopadu 320 589 lidí starších šestnácti let s ukončeným očkováním, což přesahuje 72 % obyvatel kraje. Posilující dávkou bylo naočkováno ke včerejšímu dni 34 617 lidí. „Rozšiřujeme kapacity očkování, přidáváme termíny. Statistiky hospitalizovaných pacientů, kde převládají neočkovaní, potvrzují, že očkování funguje a má smysl. My uděláme vše pro to, aby každý zájemce dostal vakcínu,“ doplnil hejtman Červíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.